keskiviikko 5. elokuuta 2015

Intohimona sisustus

Olen kertonut teille joskus yhdestä rakkaasta harrastuksestani, metsästämisestä, josta löytyykin postaus TÄÄLTÄ. Nyt olisi tarkoitus mennä sitten ihan toiseen ääripäähän, toiseen rakkaaseen harrastukseeni: Sisustamiseen.

Sisustamisesta olen ollut aina innostunut, mutta siihen olen löytänyt jonkinlaisen taidon vasta muutama vuosi sitten ja tietysti koko ajan kehityn siinä. Meillä oli aikoinaan ensimmäinen koti täynnä vähän kaikenlaista, enkä osannut oikein yhdistellä mitään järkevästi. Koti oli värien kirjo, esillä monia tärkeitä ja mielestämme kauniita asioita, mutta ne eivät oikein sopineet yhteen. Aina tuli vain ostettua kaikkea kaunista, eikä ajateltua sitä, että sopisiko ne mahdollisesti meille.

Muuttaessamme seuraavaan kotiimme minulla oli päässä jo minkälaista sisustusta alamme sinne laittamaan. Ensimmäinen tärkeä asia oli miettiä tyyli, jolla haluaisimme sisustaa. Olin saanut päähäni, että haluan sisustaa maalaisromanttiseen tyyliin sillä olenhan itsekin aika maalaistyttö. H:lle tämä sopi hyvin, koska hänkin tykästyi tällaiseen tyyliin. Kuitenkin päätimme lisätä mukaan modernia sisutamista, jotta sisustuksesta ei tulisi liian vanhanaikainen ja romanttinen.

Halusimme ehdottomasti myös helposti puhdistettavia tekstiilejä ja käytännöllisiä huonekaluja. Lapsiperheessä käytännöllisyys korostuu ja etenkin jos omistaa lemmikkejä, on tärkeää että tekstiilit ja mahdollisesti myös huonekalut ovat helppo puhdistaa.

Nyt oli sitten mietitty millaista tyyliä lähdemme hakemaan ja seuraavaksi piti päättää yhteensopivat sävyt. Koko kodissamme pääväreinä ovat aina olleet valkoinen, harmaa ja musta. Tehosteväreinä ovat sitten olleet olohuoneessa ja keittiössä vaaleanpunainen, makuuhuoneessa violetti ja Hugon huoneessa turkoosi / sininen.

makuuhuoneen sisustus violetti makuuhuone ikea kallax expedit
Violetin sävyinen makuuhuoneemme
Seuraava ratkaiseva tekijä kodin sisustuksen onnistumiseen oli se, että en ostanut ihan kaikkea mikä näytti minusta kauniille. Kaupat ovat täynnä kauniita esineitä ja huonekaluja, jotka näyttävät houkuttelevalle. Kuitenkin kannattaa miettiä sopiiko se minun kotiini? Helposti tulee sekava tunnelma kotiin, jos ostaa kaikenlaista mistä pitää. Itse ainakin tykkään monenlaisista asioista, joten minulle kävi helposti näin jos annoin vain mennä.

Mietiskelin sitten, että millaisia esineitä ja millaista tyyliä mihinkin huoneeseen haluan ja sitä kautta sitten hankin toisiinsa sopivia somisteita. On meilläkin monenlaisia esineitä, mutta ne kuitenkin jollakin tapaa sopivat yhteen. Joko värinsä, aikakautensa tai muuten tyylinsä puolesta.

Huonekaluja meiltä löytyi myös monen sävyisiä, joten niitä täytyi vain sitten alkaa tuunaamaan. Onnistuneen sisustuksen sydän on yhteensopivat huonekalut. Huonekaluja ei tarvitse aina hankkia uusia, saadakseen ne sointumaan toisiinsa. Me esimerkiksi maalasimme, puuvahasimme ja käytimme dc fix sisustuskalvoa.

Pojan huone on pienoinen haaste ollut sisustuksessa, sillä on välillä aika vaikea löytää yhteensopivia juttuja. Lisäksi lapsen huoneessa haluan pitää lelujakin esillä mutta en haluaisi kuitenkaan liian kirjavaa ja sekavaa lopputulosta. Niinpä ostimme hyvän lipaston koreineen pojan huoneeseen, jonne pystyi laittaa leluja, jotka poika saa sitten myös helposti leikkeihinsä. Hyvät säilytysratkaisut luovat järjestelmällisyyttä ja siisteyttä kotiin. Esille pääsivät enemmän toisiinsa sopivat lelut ja sellaiset joita meiltä löytyy useampi. Esimerkiksi kaikista Hugon Brio- leluista tuli ihana kokonaisuus lipaston päälle. Lisäksi pojalla pitää olla muumia aina esillä ;)

Viimeinen ripaus viihtyisään sisustukseen meillä teki se, että laitoimme esille meille tärkeitä esineitä. Vanhoja, joilla on jokin tarina. Niitä katsellessa tulee niin hyvä mieli ja muistot ovat aina tärkeitä. Lisäksi haluan pitää valokuvia perheestämme esillä. Toiset tykkäävät enemmän pitää tauluja seinillä. Jotkut saattavat ajatella meitä itsekkääksi, kun haluamme pitää perheestämme kuvia mutta perhe on meille elämämme tärkein asia, joten perheenjäsenten kuvia on tärkeä olla esillä. Ne tekevät kodistamme kodikkaan.

Minulla pyörii jatkuvasti uusia sisustusvisioita ja hiukan pihinä ja tarkkana rahankäyttäjänä minun täytyy monesti vain tyytyä visioimaan. Ja tietysti myös siksi en voi koko ajan toteuttaa visioitani, että saan pidettyä kodin tarpeeksi väljänä lasta ajatellen sekä ettei kokonaisuudesta tule sekavaa. Niinpä olen tunkenut näppini esimerkiksi äitini kodin sisustamiseen. Viime viikolla vietimme aikaa äitini luona ja siellä tuli hiukan silmäiltyä sisustusta. Sitten vain otin ohjat omiin käsiini ja siirtelin juttuja huoneesta toiseen, yhdistelin eri tekstiilejä ja esineitä, jotta sain hiukan yhteneväisempää linjaa äitini olohuoneeseen. Tulikin hyvä mieli, kun äitini tykkäsi lopputuloksesta ja sain purkaa omaa intoani johonkin.

roosa olohuone vaaleanpunainen sisustus maalaisromanttinen maitotonkka sisustustikkaat
Kuvia äitini roosan sävyisestä olohuoneesta

Sisustaminen on minulle henkireikä. Rakastan visioida uutta, miettiä kokonaisuuksia, selata nettikauppoja ja tietysti myös toteuttaa. On vain niin ihana huomata, että jokin vanha esine tai tekstiili voisikin sopia hyvin toiseen huoneeseen ja saada jo olemassa olevista esineistä mukavia uusia kokonaisuuksia. Minulle on tärkeää tehdä kodistamme paikka, jossa jokaisella on hyvä olla, jossa olosta voi nauttia ja jossa voi rentoutua. Muutama vuosi sitten päätetty tyylilinja on edelleen säilynyt ja kodissamme käytetään paljon samoja tekstiilejä ja esineitä. Sisustaminen on intohimoni, rakas harrastus.

Tykkäätkö sinä sisustaa ja millaista tyyliä kodistasi löytyy?

4 kommenttia:

  1. Löysin blogiisi ja täällähän olikin paljon mukavaa luettavaa :) Tykkään sisustella kovastikin välillä kotiamme tai oikeastaan aina on jokin pieni duunaus meneillään yleensä :) Mukavaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava, että löysit blogini pariin ja täältä itsellesi mieluisaa luettavaa! Minulla on ihan sama juttu, päässä pyörii sisustamisen suhteen koko ajan jokin visio vaikka aina muka päätän, että nyt on hyvä olla jonkin aikaa näin ;) Sisustusjuttuja varmasti tulossa tulevaisuudessa paljonkin, sillä kohta meidän perheelle puhaltaa TAAS uudet tuulet ja sitä myötä päästän sisustamisintoni valloilleen ;)

      Ihanaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  2. Tykkään! Kodin tyyli on kotoisan moderni ja selkeä ripauksella maalaisromantiikkaa. Tykkään itsekin valokuvista, joten perhe- ja lapsikuvia löytyy seiniltä täälläkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Modernin ja hienoisen maalaisromantiikan yhdistelmä näyttää kyllä hyvältä ja kodikkaalta :) Mulla ois kans vaikka mitä kuvia lisäillä seinille... Pitäisi vain osata toteuttaa siten, ettei näytä liian täyteenahdetulta ;) Teillä on varmasti upeita kuvia esillä, olet niin taitava kuvaaja!

      Poista