sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Ensimmäiset viikot vauvan kanssa

Huomenna tulee kuluneeksi neljä viikkoa Hipun syntymästä. Siitä lähtien on meidän perheessämme ollut melkoista haipakkaa. Meillä nukutaan parin tunnin pätkissä ja nykyään teen kaikki itseäni ja kotia koskevat asiat äkkiä. Syön äkkiä, käyn vessassa äkkiä, käyn suihkussa äkkiä, harjaan hiukset äkkiä... Vauvaa taas hoidetaan ajan kanssa. 


vauva
Pikkuinen Hippu 1 viikon ikäisenä

Vauvan rytmi on aika tarkalleen sellainen, että hän nukkuu kaksi - kolme tuntia putkeen, syö puolisen tuntia, röyhtäytys, vaipanvaihto, pieni seurusteluhetki ja sitten taas nukkumaan. Nämä hoitohetket kestävät päivisin noin pari tuntia ja öisin tunnin verran. Mutta toki joukkoon mahtuu lukemattomia määriä, kun vauva ei olekaan nukahtanut ja olemme joutuneet kierteeseen; syöttö, vaipanvaihto, röyhtäytys, yritys saamaan vauva nukkumaan ja taas uudestaan syöttö jne. Vauvalla on välillä päiviä, kun hän ei nukkuisi kuin sylissä, sitterissä tai kantokopassa. Häntä pitää hyssyttää koko ajan, muuten tulee itku. Silloin omatkin unet jäävät todella vähiin ja itselleki saattaa pian tulla itku. Vauva-arki on äärimmäisen väsyttävää, mutta silti ihanaa ja antoisaa. En vaihtaisi hetkeäkään pois.


vastasyntynyt poikavauva
Vauva pinnasängyssä

Pari viikkoa sitten neuvolan täti toi meille d-tipat, joista Hippu sai hirveät vatsavaivat. Vauva itki lohduttomasti lähes koko ajan, väänsi itsensä aivan mutkalle ja oli tuskaisen näköinen. Kävinkin ostamassa apteekista muutaman päivän päästä vesipohjaisen Jekovit- d-vitamiinin ja Rela-maitohappobakteereja. Vatsavaivat ovat onneksi helpottaneet jonkin verran, mutta edelleen vauvaa pitää kovasti hyssytellä jotta kaikki ilma saadaan suolenmutkista pois ja vauvalla olisi helpompi olla.


Vauva syö paljon ja painoakin tulee hurjaa vauhtia. Kerta-annos maitoa on 80-120ml ja tämä siis 2-3 tunnin välein. Huomasin, että Hippu ei mitenkää saa suoraan rinnasta imettynä maitoa tarpeeksi koska nukahtaa rinnalle viidessä minuutissa. Sitten kun siirsin vauvan omaan sänkyyn, alkoi taas kova itku kun jäi nälkä. Päädyinkin pumppaamaan vauvalle maitoa pulloon ja syöttämään tuttipullosta, jotta vauva saisi itsensä kylläiseksi. Meillä siis imetetään suoraan rinnasta ja loput tarvittavat annetaan pullosta. Vauva on näin paljon tyytyväisempi. 

H hoitaa myös Hippua mielellään. Hän tekee nykyään ihan kaikkea vauvan kanssa, mitä minäkin. Hän pystyy nykyään myös syöttämään vauvan, kun annetaan maitoa tuttipullostakin ja sehän helpottaa kovasti. Välillä H nukkuu yön toisessa huoneessa ja minä hoidan vauvaa yöllä. Sitten hän tulee aamusella hakemaan vauvan alakertaan ja antaa minun nukahtaa muutaman tunnin. Pienetkin rauhalliset unet virkistävät kovasti. 

Vauva kylvyssä
Vauva kylvyssä


H hoitaa meillä myös Hipun kylvetykset ja ne ovatkin mukavia isä-poika- hetkiä. Vauva nauttii kylvetyksestä ja lämpimästä vedestä. Hän katsoo tarkkailevasti koko kylvetyksen ajan isäänsä suoraan silmiin ja lipoo kielellään, kun lämmin vesi tuntuu niin mukavalle. Meillä kylvetään pari kertaa viikossa ja vauva täytyy aina öljytä kylvyn jälkeen hyvin, sillä hänellä on hiukan kuivuuteen taipuvainen iho. Muuten vauvan iho on todella siisti ja pysynyt oikein hyvänä. 


vauvan kylvetys
Tyytyväinen vauva kylvyn jälkeen

Me ollaan myös vaunuiltu paljon. Aloitimme vaunuilun vauvan tullessa parin viikon ikään ja olemme käyneet lähes päivittäin lenkillä. Ensin aloitimme ihan lyhyistä, vartin mittaisista ulkoiluista ja nyt ne ovat jo venyneet tunninkin pituisiin ulkoiluihin. Vauva nauttii kovasti vaunukyydeistä ja nukkuu koko matkan tyytyväisenä. Myös yöuniin vaunuilut ovat vaikuttaneet positiivisesti. Päivinä, jolloin olemme käyneet vaunuttelemassa, nukkuu vauva paljon paremmin yölläkin. Kyllähän tuo ulkoilu tekee myös hyvää väsyneille vanhemmille. :)

kunert vaunut, vauvan vaunut , ulkoilu vauvan kanssa
Vaunuilemaan lähdössä

Minulla olisi hirveän paljon teille kerrottavaa ja postausideoita on kasaantunut todella suuri määrä. Tarkoitus olisi kirjoitella teille piakkoin meidän pääsiäisviikosta ja neuvolakäynnistä. Kirjoittelen niistä teille heti, kun sopiva hetki taas löytyy ja itselläni on siihen voimia. Toivottavasti jaksatte pysyä kuulolla. Kyllä tälle blogille vielä tulee löytymään taas enemmän aikaa, kunhan saamme tämän arjen rullaamaan pikkuisen kanssa! :)

8 kommenttia:

  1. Joko siitä on muka neljä viikkoa ? Kamala miten aika juoksee nopeasti! Suloinen pikku Hippu :3

    VastaaPoista
  2. Ihanaa kuulla teistä ja muistella itsekin tuota aikaa :) kiva kun isä on noin osallistuvainen!

    VastaaPoista
  3. Kannattaa kokeilla myös Gefiluksen maitohappobakteereita joiss D3 on mukana! Meillä ne toimi parhaiten. Lisäksi laitoimme vauvaöljyn jo kylpyveteen, ei ollut joka paikka iham öljyssä sitten. Mutta kaikille on se oma paras tapa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä kokeilla noita Gefiluksen maitohappobakteereita, kiitos vinkistä! :)

      Kokeilinkin eilen laittaa vauvaöljyä suoraan kylpyveteen ja hyvinhän se siinäkin toimi. Lattia vain meinasi olla melko liukas, kun kylpyveden kaateli viemäriin.. Tykkään myös hieroa vauvaa ihan ajan kanssa, joten sen yhteydessä on hyvä levittää öljyä iholle. Masuvaivainen vauva tuntuu tykkäävän hieronnasta :)

      Poista
  4. Voi mikä suloisuus, en kestä ♥ Ja miten neljä viikkoa onkaan nyt vierähtänyt nopeasti, juurihan se pieni syntyi :O Voi, meilläkin reilu 5vk enää laskettuun... kohta meilläki on pieni ♥

    VastaaPoista
  5. Moi! Tilasin eilettäin preecolta samanlaisen vaunusetin ku teillä. Miltä ne on vaikuttaneet? :) (vaunut, kantokoppa, turvakaukalo..?)
    T. Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Vaunusettiin olimme kaikkineensa erittäin tyytyväiset. Monipuolinen, hyvä ja turvallinen setti. Minulla on pari postausta kirjoitettu vaunuista, joissa esittelen ja arvostelen ne. Toinen postaus on kirjoitettu, kun kokemuksia vaunuista on karttunut jo enemmän.

      Tässä linkit postauksiin:

      http://laskettuaika.blogspot.fi/2014/03/kunert-yhdistelmavaunujen-esittely-ja.html

      http://laskettuaika.blogspot.fi/2014/09/kunert-yhdistelmavaunujen-arvostelu.html

      Poista
    2. Tuon esittelyn luinkin jo aikasemmin, tuota toista en hoksannu. Kiitoksia! :)
      T. Leena

      Poista