torstai 16. heinäkuuta 2015

Ruokailuryhmän uusi ilme: Osmo Color puuvaha

Jotkut blogin lukijat saattavat ehkä muistaa, että olen joskus puhunut teille maalaavani meidän vanhan pirttikaluston. Ajatus on kytenyt mielessä jo viitisen vuotta, mutta aina jostakin syystä projekti on vain siirtynyt myöhäsemmälle. Nyt sitten alkoi uuteen kotiin muuttaessamme tosissaan ärsyttämään, kun tämä pirttikalusto ei sopinut ollenkaan meidän muuhun sisustukseen.


mäntyinen pirttikalusto osmo color puuvaha

mäntyinen pirttikalusto osmo color puuvaha

osmo color puuvaha mäntyinen pirttikalusto

Ruokailuryhmä on jo erittäin vanha, mäntyinen ja alkuperäinen tehdaslakka oli jo aivan kulunut. Pöydän pinnassa oli paljon koloja ja penkkien pinnat olivat täynnä farkuista tulleita naarmuja. Hankimme lakan poistoa sekä ruokailuryhmän pintojen siistimistä varten tasohiomakoneen. Hiomakone on Techpower- merkkinen ja se on ostettu Tokmannilta noin kymmenen euron hintaan.

Hionta tulee tehdä aina puunsyiden myötäisesti! Ensin aloitimme hiomaan hiomapaperilla, jonka karkeus oli 60. Pöytä oli kauttaaltaan lakattu, joten joka ikinen kohta täytyi hioa läpi. Hiomakoneella päästiin hyvin huomaan joka ikinen ahtaampikin kulma. Tämä karkeus poisti hyvin lakan ja hioi samalla kaluston pinnat tasaisemmaksi. 


tech tasohiomakone pöydän hiominen

tech tasohiomakone pöydän hiominen

Reipas apumies!
Seuraavaksi siirryttiin hienompaan hiomapaperiin. Mentiin suoriltaan hiomakarkeudella 240. Tämä oli oikein sopiva, ei tarvittu ollenkaan välimuotoja hiomakarkeudessa. 240 karkeus hioi pöydän pinnan oikein sileäksi ja kaikki karkeat kohdat hävisivät. Myös pienet naarmut, joita karkeampi hiomapaperi teki, poistui tällä hienommalla hiomapaperilla.

Hionnan jälkeen pyyhin pöydän useampaan kertaan kuivalla mikrokuituliinalla. Hiominen oli mielestäni kova homma, vaikka meillä oli apuna suht' ärhäkkä hiomakone. Työhön meni aikaa reilu kuusi tuntia ja kädet olivat aivan väsyneet ja koko kroppa tärisi työstämisen jälkeen. 


Tuolit hiomisen jälkeen

Pöytä hiomisen jälkeen

Alusta asti oli selvää, että haluan ruokailuryhmän valkoiseksi. En halunnut maalata pöytää "tukkoon" tavallisella valkoisella maalilla, vaan halusin että puunsyyt kuultaisivat hiukan läpi. Mietin ensin valkolakkaa, mutta hetkisen selailtuani nettiä, löytyi sopiva vaihtoehto käsittelyaineeksi.


Osmo Color puuvaha  

"Kasviöljyihin ja luonnonvahoihin perustuva Puuvaha on sisäkäyttöön tarkoitettu puun pintakäsittelyaine, joka ei sisällä eliömyrkkyjä eikä säilöntäaineita.  Puuvahattu pinta on hengittävä, miellyttävän tuntuinen ja kestävä. Oikein käsitelty pinta hylkii vettä ja kestää hyvin myös värjääviä aineita, kuten mehua, kolajuomia, kahvia, teetä, maitoa, olutta ja viiniä."

Kuulostaa hyvälle! Osmo Colorin puuvahaa löytyi paikallisesta S raudasta. Sävyksi valitsimme 3188 lumi. Tämä vaha on hiukan kiiltävää, mutta saatavilla on myös samanlainen sävy täysin mattaisena. Hintaa 0,75l purkille tuli noin 40e. Tämä riittää 16m2 käsittelyyn. Puuvaha säilyy käyttökelpoisena useamman vuoden, mikäli se säilötään hyvin ja tiiviisti. 


Osmo Color puuvaha lumi vaahtomuovisivellin

Kaveriksi ostin vielä tavallisen siveltimen sekä vaahtomuovisiveltimen. Käsittelyn voi tehdä vaikka vain toisella näistä siveltimistä, mutta itse koin helpoksi levittää ensin puuvahaa isoimmille alueille siveltimellä, jonka jälkeen pyyhkäsin pinnan tasaiseksi vaahtomuovisiveltimellä, joka otti myös ylimääräisen vahan pois. 



Ensin maalasin poikkisyin ja sen jälkeen heti perään, vahan ollessa vielä märkää, levitin vahan puunsyiden myötäisesti. Näin pienemmällä määrällä puuvahaa saat peittävämmän ja kestävämmän lopputuloksen! Kannattaa vahata ohuet kerrokset!


osmo color puuvaha lumi pirttikalusto valkoinen
Pöytä ensimmäisen käsittelyn jälkeen
Maalauksen jälkeen annoimme kuivata ruokailuryhmän vuorokauden verran. Seuraavana iltana oli taas sama urakka edessä, tosin tällä kertaa hieman helpompi kun pohjamaalia kalustosta jo löytyi. Käsittelimme siis ihan samaan tyyliin toisen kerroksen.


osmo color puuvaha lumi

Maalausjärjestyksestä sen verran, että kippasimme kaluston ensin nurin ja maalasimme jalat, pöydän ja penkkien pohjat. Pohjaan jätin laitoihin sen verran maalaamatta, että saimme käännettyä kaluston oikein päin. Sen jälkeen maalasimme sivut ja pääliosan. Käsittely tehtiin sisällä, keittiössämme ja suojana käytimme jätesäkkejä joiden toisen sivun ja pohjan leikkasin auki, jotta sain niistä isommat suojat. 

Sisätiloissa maalaaminen ei ollut ollenkaan ongelma. Päinvastoin, sillä ulkosalla olisi ollut niin paljon itikoita että niitä olisi sitten löytynyt vahan alta. Hiukan vaha tuoksahti, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Vaha oli helposti levittyvää, eikä se juurikaan valunut eikä liiemmin roiskunut. Vahaa kului vain reilu puoli purkillista! Käsittelyyn meillä meni aikaa molempina kertoina reilu pari tuntia. Ehkä ei menisi näin kauaa, mutta me piipersimme aika tarkasti ;) 


Kevyt loppuhionta vesihiomapaperilla 
Käsittelyn jälkeen annoimme pöydän taas kuivua vuorokauden verran. Kaluston pinta jäi hieman karheaksi, sillä usein vahakäsittely nostaa puunsyyt ylös ja tekee ikäänkuin pientä tikkua puun pintaan. Pinnan sain sileäksi hiomalla sen vielä erittäin kevyesti vesihiomapaperilla, karkeus 600. Pinta hiottiin siis todella kevyesti ja puunsyiden mukaisesti. Tämä oli nopea homma, eikä vienyt ollenkaan pöydästä pois vahan tuomaa kaunista kiiltoa!

Projektia oli kyllä kivaa tehdä, vaikka sen aloittaminen venyikin näin pitkälle. Olen aina tykännyt tehdä vanhasta uutta ja tällaiset tuunausprojektit ovat kyllä mieltä piristäviä. Pöytä on nyt meidän silmään oikein miellyttävä. Hionnalla ja käsittelyllä saimme lopputuloksesta tasaisen ja pöytä sai aivan uuden elämän. Uskomattoman kaunis kiilto tulee Osmo Colorin puuvahalla ja puunsyyt kuultavat kauniisti läpi. Sitä ei aivan kuvat tuo esiin, mutta se, kuinka vahvasti haluaa puunsyiden näkyvän, riippuu ihan siitä kuinka paljon vahaa käyttää käsittelyyn. Osmo Colorilla siis saa monenlaista lopputulosta aikaan!








Tykkäätkö sinä tehdä itse ja tuunata sisustusesineitä tai huonekaluja?

6 kommenttia:

  1. tulipas hyvä ! meilläkin ois pirttipöytä nyt keittiössä, mutta maalauksen sijaan ollaan laitettu valkoiset vahakankaat pöytään ja penkkeihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli kans pitkään valkoinen vahakangas pöydällä. Suunnittelin myös, että laittaisin penkkien ja pöydän päälle valkoista DC- fix kalvoa, se olisi pelastanut kans vähäsen mutta onneksi otin itseäni niskasta kiinni ja sain maalattua pöytäryhmän :)

      Poista
    2. Joo paljon parempi on maalattuna kuitenkin :)

      Poista
  2. Miten vaha on kestänyt käytössä? On tosi herkkä kuumalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin on kestänyt käytössä, vaikka varsinkaan Hugo ei pöydälle armoa anna syödessään. Kestää kyllä puhdistaa jos millä voimakkaallakin aineella. Vaha, kun imeytyy puuhun, niin se ei noin vain siitä kulukaan pois. Ei mielestäni ole lainkaan herkkä kuumalle :)

      Poista
  3. Kiitos vastauksesta. Hyvä kuulla, ettei ole kuumalle herkkä. Itse olen ajatellut myös vetäistä tuon vahan pirttikalustolle, mutta jostain luin, ettei kestäisi kuumuutta ja tämä on hieman arveluttanut.

    VastaaPoista