torstai 8. tammikuuta 2015

Hugo 9kk

Reilu viikko sitten meidän ei enää niin pieni vauvamme täytti 9kk! Hugo on ollut siis jo kuukauden pidemmän aikaa massuni ulkopuolella, entä sen sisällä. Me vietetään pojan kanssa arkipäivät kahdestaan kotosalla ja aika menee mukavasti yhdessä touhuillen. Hugosta on jo niin paljon seuraa. Koko ajan vain päivistä tulee helpompia ja antoisampia, kun Hugon kanssa pystyy jo niin hyvin touhuilemaan. Päivä päivältä olen koko ajan onnellisempi ja kiitollisempi, että meillä on ihana poika. Voin vain sanoa, että rakastan tuota pientä niin paljon että vietän toisinaan pitkiäkin aikoja häntä vain katsellen silmät täynnä onnen kyyneleitä.

vauva 9kk

Yhdeksän kuukauden ikäinen Hugo on todella temperamenttinen! Hugo osaa komentaa, käskyttää, loukkaantua ja suuttua. Enemmän hän kuitenkin osaa nauraa kovaa, iloita paljon, hassutella, naurattaa ja osoittaa rakkauttaan. Voisin sanoa, että Hugo on aika voimakasluontoinen persoona, ehkä vähän ailahtelevainenkin. Hän osoittaa jokaisen mielentilansa todella vahvasti, mikä ei kyllä ole minusta yhtään huono asia. Olen aina tarkalleen kartalla, millainen mielentila pojalla tällä hetkellä on ja minun on helppo täyttää hänen tarpeitaan. Minusta Hugo on kuitenkin "helppo" lapsi. Vaikka hän on voimakastahtoinen ja hyvin suuritarpeinen, en koe häntä "hankalaksi" tai niin kuin jotkut sanovat näitä helppoja lapsia kilteiksi. Ei kai nämä osaa edes olla ilkeitä? Ehkä Hugon kanssa on niin helppo olla, kun itsekin olen vahvalla temperamentilla varustettu. 

Hugo on vasta oppinut tuon käskyttämisen. Poika katsoo minua vahvalla katseellaan, kun valmistan hänelle ruokaa, huutaa tasaisella äänellä ja hakkaa kämmenillään pöytään. Tämä ei ole mitenkään rasittavaa, lähinnä hassua. Hugo osaa myös vahvasti osoittaa mieltään, jos joku ei mene niin kuin hän oli ajatellut. Kiukutella osataan, kun telkkaria ei saa kaataa tai peiliä nuoleskella. Lisäksi mennään tekemään salaa pikkupiruutta ja oikein tahallaan mennään niihin paikkoihin mitkä ovat varmasti kiellettyjä. Joku joskus sanoi, että tämän ikäiset eivät vielä osaa olla suunnitelmallisia. Ja pah! Ainakin meidän Hugo osaa ja niin olen kuullut moniltakin samanikäisten lasten vanhemmilta.

Hugo on oppinut viimeisen kuukauden aikana pudistelemaan päätään. Jos Hugoa kieltää tai sanoo muuten vain "eijeijei" niin poika alkaa pudistelemaan päätään. Pään pudistelu on Hugosta myös hauskaa, kun ollaan syömässä. Äitillä ei meinaa vain oikein lusikka silloin osua pojan suuhun. Päätä pudistellaan myös unta tehdessä ja joskus unen häiriintyessä. Lisäksi meillä nykyään myös vilkutetaan.

Viime aikoina Hugo on alkanut menemään jatkuvasti karhukävelyasentoon. Meillä myös kontataan pieniä matkoja varovasti sekä kävellään tukea vasten. Nykyään noustaan myös seinää vasten seisomaan. 

Hugo jokeltelee nykyään vieläkin enemmän. Uusia tavuja tulee koko ajan. Pari viikkoa sitten Hugo hoki koko ajan "kakka" ja vieläpä oikein kirkkaalla äänellä. Kaupassakin kajahti "kakka" komeasti ilmoille. Samoihin aikoihin parina päivänä Hugo sanoi selvästi myös "äiti", kunnes muuttui sitten vanhaan "ääti"- muotoon, Puhelimeenkin ollaan opittu juttelemaan ja sinne puhua papatetaankin niin, ettei toiselle anneta edes suunvuoroa. 

Hampaita meille on myös tullut lisää. Hugolla on nyt kaksi alahammasta ja kaksi ylähammasta. Ylähampaat ovat siis vasen ykkönen sekä vasen kulmahammas. Oikea ykkönen kuultaa jo vahvasti läpi. Alhaalla sitten ovat molemmat ykköset puhjenneet. Kaikki Hugon hampaat ovat puhjenneet kuukauden sisällä.

Vauva 9kk

Öisin meillä nukutaan 20:30-7:00 ja herätään 1-2 kertaa. Hugo ei ole enää aikoihin syönyt yöllä, mutta on kovin herkkäuninen ja häntä pitää välillä käydä joko taputtelemassa pepulle tai sylittelemässä. Olihan meillä jo yhteen väliin niinkin, että Hugo nukkui yönsä heräämättä, mutta hampaita tehdessä yöt pikkuisen muuttuivat. Olen kuitenkin tähän tilanteeseen tyytyväinen.

Pituudesta ja painosta ei ole mitään tarkkaa tietoa tällä hetkellä, koska seuraava neuvola meillä on vasta vuoden ikäisenä. Poika kuitenkin syö, kasvaa ja kehittyy silmin nähden hyvin ja ruoka-annokset tosiaan kasvavat koko ajan. Ruokavalioon on tullut hiljattain mukaan myös lohi ja possu. Lisäksi Hugo syö myös vähän leipää. Puurojakin ollaan syöty erillaisia, kaura -sekä 4-viljanpuuron lisäksi mukaan ovat tulleet tattari -ja riisipuuro, Lisäksi ruokavalioon kuuluvat nämä tutut ainekset; bataatti, porkkana, kesäkurpitsa, peruna, palsternakka sekä kana. Mausteita ei olla vielä muita kokeiltu kuin tilliä.

Hugo 9kk

...On todella nauravainen, kovaääninen ja temperamenttinen
...Tykkää kiljua ja murista
...Juttelee paljon, myös puhelimeen
...Kävelee tukea vasten sekä harjoittelee konttaamista
...Vilkuttaa ja pudistelee päätään
...Sanoo "äiti" ja "kakka" selvästi
...Omistaa neljä hammasta, kaksi ylhäällä, kaksi alhaalla
...Käyttää vaatekokoa 74/80
...Vaippoina Lidl Toujours 4 tai Libero 5

4 kommenttia:

  1. Voi miten tyylikäs pieni mies! Aivan ihania kuvia olet napsinut :)

    VastaaPoista
  2. Tää oli kiva pitkä postaus Hugosta! :-) Meilläkin on kuukauden ajan varmaan tuota päänravistelua harrastettu :D Hugo ihana pieni, ku osaa vilkuttaa, odotan kun meilläkin ekan kerran vilkutetaan ja taputetaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin odotin tuota, että Hugo oppisi vilkuttamaan... Kerran sitten H sattui vilkuttamaan pojalle, kun oli lähdössä töihin ja tämähän vilkutti takaisin :) Meillä nyt harjoitellaan taputtamista. Minä, kun taputan, laittaa Hugo kämmenensä vastakkain ja yrittää tehdä samaa :) Niin ne meidän pienet kehittyvät nopeasti...

      Poista