torstai 29. tammikuuta 2015

Unikoulua ja maitoaltistusta

Hugo on aina ollut aika huono nukkumaan. Hän nukkuu kyllä pitkään, mutta heräilee vähä väliä. Poika ei ole myöskään osannut nukahtaa itsekseen, joten iltaisin on nukuttamissessiot venähtäneet pitkiksi ja öisin jokaiseen pieneen heräämiseen on tarvittu uudelleen nukuttaja. Päiväunetkin ovat aina olleet tosi lyhyet ja Hugo on pitkin päivää ollut väsynyt ja hieroskellut silmiään.

Aloimme olla H:n kanssa jo niin väsyneitä, kohta 10 kk jatkuneesta pätkissä nukkumisesta, että päätimme alkaa tehdä asialle jotakin. Hugo on kyllä satunnaisesti nukkunut pitempiäkin öitä, mutta pääosin yöt ovat olleet hyvin rikkonaisia. 

Otimme unikoulumuodoksi tuoliunikoulun. Eli istumme siis Hugon pinnasängyn vieressä tuolilla ja odottelemme, että poika nukahtaa. Pieneen kätinään ei reagoida, mutta jos itku yltyy hysteeriseksi, sitten tassutellaan. Silloinkaan ei nosteta poikaa pois sängystä.

Unikoulu meillä lähti sujumaan yllättävän hyvin. Päätimme, että iltarutiinimme ovat; puuron syönti, hammaspesu, iltapesu, vaipanvaihto, iltamaito, jonka jälkeen poika lasketaan pinnasänkyyn ja peitellään. Sitten luetaan iltasatu. Hyvin poika on ensimmäisestä unikouluillasta saakka kuunnellut iltasatua.


Iltasadun jälkeen laitetaan loputkin valot pois ja toivotetaan hyvät yöt ja käydään vähän paijaamassa. Sitten vain istuskellaan pinnasängyn vieressä. Ekana iltana ei kitisty ollenkaan. Vähän aikaa poika källäili pinnasängyn laitaa vasten, kunnes meni massulleen ja nukahti. Odotin noin 5 min. ja vaihdoin vähän Hugon asentoa paremmaksi ja laitoin peiton paremmin. Hugo nukahti 20 minuutissa sadun jälkeen.

Seuraavana iltana sadun jälkeen vähän kätistiin, mutta ei kunnolla itketty. Nukahtamiseen meni 15 minuuttia. Siitä seuraavat illat ovat menneet samalla kaavalla, mutta nukahtaminen on tapahtunut 10 minuutissa. 

Yöt ovat unikoulun myötä rauhoittuneet. Kuulen Hugon ääntelevän pari kertaa yössä, mutta se on hyvin vaimeaa ja nukahtaa itsekseen pian. Päiväuniinkin unikoulu on auttanut positiivisesti. Hugo nukahtaa päikkäreille itsekseen, toiset kestää 2h ja toiset 1h. Olemme saaneet nauttia 8-10h yhtäjaksoisista yöunista, kunnes tuli päivä kun meidän piti mennä maitoaltistukseen...

23.1 Meille oli varattu aika maitoaltistukseen julkiselle puolelle. Menimme aamulla puoli yhdeksältä lääkärin vastaanotolle. Lääkäri vähän kyseli kaikenlaista ja tutki korvat, suun, keuhkot ja ihon. Siitä sitten siirryimme terveydenhoitajan huoneeseen, joka teki altistuksen.

Altistus tehtiin jugurtilla ja sitä syötiin pikku purkillinen (150ml). Jugurttia annettiin ensin ihan vähän ja puolen tunnin välein annosta nostettiin. Jugurtin syömiseen meni pari tuntia. Sen jälkeen olimme sairaalassa vielä tunnin, että oireet nähdään kunnolla.

Jo pienestä annoksesta Hugolla helahti posket ihottumalle. Tästä kuitenkin terveydenhoitaja sanoi, että normaali reaktio, ehkä voisi olla vain atooppinen ihottuma. Sitten hän löi meille käteen artikkelin, jossa joku professori kertoi kuinka allergioita ei ole edes olemassa vaan kaikki yliherkkyysreaktiot voi siedättämällä poistaa. Sitten terveydenhoitaja alkoi kertoilemaan, kuinka Hugonkin "muka maitoallergian" voi alkaa siedättämään pois, kun oireet eivät ole hengenvaaralliset. Tässä vaiheessa alkoi vähän jo ärsyttämään.

Terveydenhoitaja halusi tietää, millaisia oireita Hugolla on tullut maidosta ja kertoilin ihottuman, voimakkaan refluksin, ripulin, kovat vatsakivut ja todella itkuiset ja levottomat yöt. Hän vain tokaisi "mutta sehän kuulostaa hyvälle, ettei ole ollut hengenahdistusta." Siitä hän sitten päätti, että altistusta jatketaan vielä kotona mahdollisimman isolla annoksella, minkä poika vain kestää ja siinä tapauksessa vain lopetetaan jos henkeä alkaa ahdistamaan.

Altistuksen jälkeen Hugolla olikin kasvot ihottumalla, mutta se ei riittänyt edes lääkärille koska ihottumaa pitäisi olla koko vartalossa. Myös hän oli sitä mieltä, että altistetaan vain niin isolla määrällä, ettei se ala vaikuttaa hengitykseen. Menimme kotiin ja huomasimme illalla että pojalle oli tullut myös alaraajoihin ihottumaa. Ihottuma kuitenkin onneksi helpotti hyvällä rasvaamisella.

Aloimme altistamaan Hugoa kotona jugurtilla siten, että annoimme hänelle aamuisin kaksi teelusikallista jugurttia. Yöt alkoivat mennä levottomiksi. Enää ei nukahdettu noin vain sänkyyn, itkettiin kovasti ja oli ilmavaivoja. Nukkumispaikaksi kävi vain joten kuten isin ja äidin sänky ja siinäkin piti vähä väliä taputella pepulle. Refluksioireet palasivat myös takaisin pitkän tauon jälkeen ja Hugo veti itsensä aivan mutkalle. Ihottumaa ei enää tullut mutta suolisto alkoi reagoimaan voimakkaasti.


Maanantaina terveydenhoitaja soitti ja kyseli kuulumiset. Kerroin miten meillä on mennyt ja hän sanoi taas "hyvä, ettei henkeä ahdista, jatkakaa altistusta vielä viikon verran, soittelen sitten taas." Maanantai iltana Hugon ääni alkoi mennä todella käheäksi. Otin pojan viereeni nukkumaan ja seurailin häntä koko yön. Tiistaina ääni oli edelleen käheä, eikä Hugo oikein halunnut jutella. 

Ohjeeksi olimme saaneet, että jos maidosta tulee hengitystieinfektio, niin annosta ei nosteta vaan annetaan se määrä mitä on aikaisemminkin annettu. En antanut kuitenkaan tiistai-aamuna Hugolle kuin yhden lusikallisen jugurttia. 

Tiistaina aamulla Hugolla tuli ihan hirveä ripuli, jota oli valehtelematta niskatukassa saakka. Illalla poika oli itkuinen ja hän halusi olla paljon sylissä. Ääni alkoi palautua normaaliksi, mutta masu vaivasi kovasti ja annoin hänelle maitohappobakteereja. Vielä tiistai iltana Hugolla tuli samanlainen ripuli ja taas koko poika oli yltä päältä kakassa. Alkoi jo ärsyttämään koko altistaminen. Onneksi lämpimän kylvyn ja iltapuuron jälkeen Hugo rauhottui nukkumaan, mutta yö oli levoton.

Keskiviikkona en antanut taaskaan kuin yhden teelusikallisen jugurttia ja vatsa alkaa pikkuhiljaa tasaantumaan. Keskiviikkopäivä oli taas hiukan normaalia itkuisempi ja illalla oli vaikea päästä uneen, samoten yö oli levoton. Kuitenkaan ei ihan hirveitä oireita ollut. Onneksi koko tämän altistuksen ajan päivät ovat menneet suht' hyvin ja Hugo on ollut ihan iloinen (vaikkakin hiukan itkuisempi kuin normaalisti) ja leikkisä, etenkin nyt kun maitomäärää on pienennetty paljon!


Tänään torstaina annoin taas sen yhden teelusikallisen ja seurailen nyt tässä, mihin tilanne kehittyy. Saa nähdä mitä maanantaina terveydenhoitaja sanoo, kun kerron Hugon oireista. Mietityttää vain, kun lääkärikin puhui että he kirjoittavat erikoiskorvikkeeseen reseptin sitten, jos maito aiheuttaa hengityksen ahtautumista. Eihän se nyt noin voi mennä! Eihän me voida alkaa juottamaan Hugolle tavallista korviketta, kun hän on aivan ripulilla, vatsa kipeänä, refluksin kourissa, nukkuu huonosti ja itkeskelee. Annankin jugurttia enää ihan vähän vain tavan vuoksi ja jos reseptiä ei ensi viikolla ala tippumaan niin sitten mennään yksityiselle. Tai sitten vain ostan tuota erikoiskorviketta ilman sitä reseptiä, kun kyllähän nyt tyhmäkin näkee ettei poika maitoa kestä. Joka tapauksessa olen ajatellut, että annan päivittäin Hugolle jotakin maitotuotetta hyvin vähän, sen mitä hän kestää, että elimistö pikkuhiljaa siihen tottuisi.

Hohoi kaikki maitoallergisten lasten vanhemmat, minkälaisten oireiden perusteella te saitte reseptin erikoiskorvikkeeseen? Kuulostaako tämä meidän homma jotenkin oudolle teidän mielestänne vai meneekö se oikeasti näin?



13 kommenttia:

  1. Minulla oli lapsena maitoallergia, joka jatkui n. 7 vuotiaaksi asti. Kotona juotiin suoraan tilalta tuotua maitoa, jota siis ei ollut homogenoitu. Se ei aiheuttanut minkäänlaisia oireita, toisin kuin kaupasta ostettu. Erikoiskorvikkeeseen en osaa sanoa mitään, koska siihen ei ole meillä ollut tarvis. Toivottavasti Hugon oireet helpottavat ja saatte jonkin avun!!! :)
    -Gina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hugo on allerginen nimenomaan lehmän maidon proteiinille, joten edes suoraan tankista otettu maito ei sovi hänelle...Toisin kun taas minä laktoosi-intolerantikkona voin juoda tilalta tuotua maitoa, mutta en kaupan tavallista, ainoastaan laktoositonta. Mutta, apu varmasti löytyy, kun jos menee aivan mahdottomaksi niin lopetetaan vain maitotuotteiden antaminen ja juodaan pelkästään tuota Nutrilon soijaa, mitä tähänkin asti.. Se on onneksi edullista erikoiskorviketta että ei sen vuoksi välttämättä ole pakko reseptiä saada :)

      Poista
  2. Itsellä ei kokemusta oireista. Mut huh, mitä meininkiä, jotenkin kyllä kuulostaa hullulle että täytyy odottaa yks ja viimeinen oire mikä voi enään tulla että resepti kirjoitettaisiin :o. Miten olisi toisen lääkärin mielipide, tai yksityinen?
    Ei tuo Hugollekaan ole mukavaa jos vatsaa vääntää jne :/.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tää on taas tätä "odotetaan, että tapahtuu se pahin"... Mutta yksityiselle on tarkoitus mennä, jos nuo ei saa aikaseksi mitään, että ei hätää sen puoleen.. Harmittaa vain tämmöinen ja turhauttaa. Onneksi Hugo voi nyt hyvin, kun annetaan hyvin pieniä annoksia jugurttia ja muutoin juo sitten soijamaitoa. :)

      Poista
  3. Saanko kysyä, että miksi häntä yritetään altistaa maidolle? kuullostaa todella rankalta teidän koko perheelle tuo touhu. Voimia unettomiin öihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hugolla on ollut käytössä 5kk erikoiskorvike maitoallergian vuoksi. Erikoiskorvikkeet ovat hintavampia kuin tavalliset ja laki määrää tekemään lääkärin ohjeistaman maitoaltistuksen mikäli haluaa reseptin ja sitä kautta kelakorvauksen maidolle. Samalla ammattilainen pystyy arvioimaan allergian "vakavuuden" ja ohjeistamaan jatkoa ajatellen. Samalla altistus toimii siedätyksenä, joka tehdään yleensä puolen vuoden välein. Valtaosa vauvojen maitoallergioista helpottaa kahden ikävuoden täyttyessä.

      Kiitokset tsempeistä :-)

      Poista
  4. Siis ei hyvää päivää! Eihän ton noin kuuluis mennä :o saapa nähä kuinka meille käy...
    Meillä on siis 1,5kk ikänen tyttö. Syntymästä asti on syötetty nan 1 korviketta ja vauva ollut todella itkunen. Vauva alkoi kakkaamaan tumman vihreetä kakkaa ja kakan mukana oli pieniä määriä verta. Neuvolalääkäri väitti että on vaan koliikkia ja kun on kyseessä esikoinen en itse osaa tunnistaa koska lapsi on kipeä ja mun pitäis vaan uskoa lääkäriä ja koliikki diagnoosia.
    En jättäny asiaa tähän vaan alotin itse maidottoman korvikkeen antamisen. Ostin nutrilon peptiniä ja oireet loppu heti! Soitin seuraavana päivänä neuvolaan sellasen "haa haa, olin oikeessa"-puhelun. Saatiin nyt sitten lähete lastenpolille altistukseen. Toivottavasti meiltä ei siellä vaadita hengenahdistusta :o ihan järjetöntä jos ei saada kelakorvausta koska ei ole hengenahdistusta. Ei toi kuulosta ollenkaan oikealta :o
    Toivottavasti täällä etelä-suomessa riittää itkuisuus ja kakka ongelmat. Tosin verinen kakka tuskin tulee heti takasin vaan siihen vaaditaan että kauan juo maitoa :/
    Jännityksellä nyt odotan kuinka meille käy kerta teillä on ollu noin huono kokemus.

    Voimia altistukseen! Luottakaa omaan vaistoon. Niin minäkin tein ja onneks tein koska elämä on paljon helpompaa tyytyväisen vauvan kanssa :)

    -nina

    VastaaPoista
  5. Kääk mikä altistus! :/ Meillä kans todettiin maitoallergia, mut tyttö on jo 11 kk eikä ole äidinmaidosta saanut oireita (ainakaan niin pahoja kuin hapanmaitotuotteista, joista siis tuli ihan hengenahdistusta). Tsemppiä! Voi että on kurjia nämä allergiat.

    VastaaPoista
  6. Kuulostaa aika hurjalta tuollainen, jos sitten vasta oireet ovat pahoja kun henkeä ahdistaa! :/ Luulisi että ei alettaisi edes altistamaan tuollaisilla oireilla, mutta toisaalta minulla ei ole tästä mitään oikeaa tietoa niin paha mennä sanomaan.. Itse en varmaan kestäisi vaan katsoa, jos lapsi selvästi kärsisi maitoaltistuksen takia ja lopettaisin homman siihen. Ja harmi kun se sekoitti hyvin alkaneen unikoulunkin! Toivottavasti saatte reseptin erikoismaitoon, eikä tarvitse Hugon oireita kestää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä olen kuullut ja lukenut niin yleensä resepti kirjoitetaan helpommin, en tiedä miksi meillä näin. Maitoaltistus On lopetettu tänään meidän toimestamme ja ilmoitin siitä lääkärille. Hän meinasi että Hugo on vain sattumalta sairastunut vatsatautiin eikä tämä muka liity altistukseen vaikka ripuli on maitoallergiamaitoallergian yleinen oire. Sain kuitenkin lääkärin suostumaan siihen että altistus lopetetaan nyt ja hän soittaa viikon päästä niin voin sitte kertoa loppuivatko oireet. Mutta oli niin tai näin, en pojalle enää lehmänmaitotuotteita anna, vaan mennään erikoiskorvikkeella, vaikka sitten ilman reseptiä.myöhemmin voi sitten varoen kokeilla että kestäisikö paremmin :-)

      Poista
  7. Hui kauhea kuinka pientä lasta kiusataan (lievästi ilmaistuna) yhden maitoaltistuksen vuoksi :( Kai nyt vähempikin riittäisi.. Kyselen ehkä tyhmiä, kun oma lapsi ei ole maitoallergikko, mutta miksi 10kk vielä korviketta? Voiko pienelle antaa soija/manteli/kauramaitoa.. Meillä ei kauheasti maitoa kulu, sillä huomasin selvän yhteyden vatsaoireisiin ja limaisuureen/ylägengitystieoureiluun. Ja vasikan ruokaahan se lehmänmaito on, täällä ihmiset on vaan niin aivopesty siihen, että ilman ei pärjää. Kulutus huimaa, mutta silti osteoporoosia ja laktoosi-intoleranssia ym esiintyy valtavadti...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Altistus ei kyllä tosiaan ollut mitään mukavaa, kenellekkään meistä ja pojan oireilun takia halusinkin sen jättää kesken, eihän tuollaista pysty katsomaan! Kävi se lääkärille tai sitten ei...ei hän ainakaan kovin hyvillään ollut, mutta hullun hommaahan tuo on.

      Erikoiskorvike on erilaista kuin tavallinen korvike ja sitä suositellaan antavaksi maidotonta ruokavaliota noudattavalle kahteen ikävuoteen saakka koska muutoin maidottomalla oleva lapsi saa siitä tarvitsemiaan vitamiineja, kivennäisiä ja hivenaineita. Toki maitoa voi sekoittaa esim 50%+50% näiden kasvismaitojen kanssa.

      Kasvismaidolla ei ole maidon kanssa mitään muuta tekemistä kuin väri. Ne ovat nimensä puolesta hiukan harhaanjohtavia sillä ovat ravintoarvoltaan rinnastettavissa mehuun. Kaikkeahan ei ole pakko syödä, esimerkiksi lihaa. Ihminen vain syö monia eläinperäisiä ruokia ja se on ehkä totuttua mutta myös meille sopivaa. Kaikkeahan saa varmasti, kun syö monipuolisesti tai vaikkapa sitten purkista.

      Maidossa ja maitotuotteissa on 18 ravintoainetta 22 tärkeästä ihmisen tarvitsemasta ravintoaineesta ja ne neljä ravintoainetta, jota maidossa ei ole merkittäviä määriä on C-vitamiini, E-vitamiini, kupari ja rauta. Ehkä tämän vuoksi maitoa pyritään juomaan; helposti saatavilla vitamiineja ja hivenaineita. Ja vielä erikoiskorvikkeissa suuri liuta vauvalle tärkeitä vitamiineja, kivennäisiä ja hivenaineita. Se, mikä maidon juomisessa on hyvää, niin sitä riittävästi käytettynä ihminen saa suuren osan päivittäin tarvitsemistaan ravintoaineista, eli ehkä tässä syynä on se helppous; ei tarvitse huolehtia saako tarpeeksi tarvitsemiaan esim. vitamiineja ja kivennäisiä, mutta saahan näitä muistakin ruuista ja vaikka siitä purkista.

      Kaupan maidoista en oikein ole vielä osannut muodostaa mielipidettä. Juon itsekin laktoositonta maitoa, lapsena join yöllä lypsettyä maitoa. Kaikista mieluiten joisin suoraan navetan tankista haettua maitoa, jota tuleekin juotua paljon kun käydään mummolassani. Maidon juominen ei ole meidän perheessä mikään pakkomielle, joten ihan jokaisen ehdoilla mennään ja olen valmis maksamaan vaikka sen erikoiskorvikkeen ihan kokonaan itse kunhan vain pojalla on kaikki hyvin :)

      Kiitos kommentistasi, tyhmiä kysymyksiä ei ole! :)

      Poista
    2. Vielä lisäksi: Toki ymmärrän tämän siedättämisen / altistamisenkin joltain osin. Nykyään jätetään turhan helposti pois jokin ruoka-aine, kun se aiheuttaa pieniä oireita. Tällaisissa tilanteissa pieniä oireita pitäisi yrittää sietää ja seurata mihin tilanne kehittyy, jos siedätyshoidolla saisi reaktiot pois. Ruokavalio saattaa mennä pienten oireilujen takia liian kapeaksi, kun jätetään joitakin aineita pois ja elimistö alkaa kokea ne vieraiksi. Sitten voi käydä niin, että jokin ihan toinenkin aine allergisoi kun se on rinnastettavissa hiukan allergisoivaan aineeseen. Esim, jotkut eivät pysty syömään omenaa, kun koivut pölyttävät. Kuitenkin talvella pystyvät sitä syömään.

      Toista on taas tällaiset tapaukset, kuten poikamme, jotka reagoi voimakkaasti niin ei tällaiseen tilanteeseen siedätys ja tilanteen seurailu oikein auta, tässä hetkessä ainakaan. Lisäksi siedättämisellä vakavissa reaktioissa pyritään siihen, että vakavia reaktioita ei pääsisi syntymään vaan lapsi kestäisi allergisoivaa tuotetta hiukan. Että ei sitten esimerkiksi koulussa sattuisi vahinkoa ja saisi suuhunsa jotakin allergisoivaa tuotetta pientä määrää ja tule hengityksen ahtautumista.

      Poista