lauantai 18. heinäkuuta 2015

Hugon kuulumiset

Lupasin teille ennen tauolle jäämistä tulla jossakin vaiheessa kertomaan Hugon kuulumisia ja julkaisemaan 1 vuotiskuvat. Kuvat ovat otettu ihan meillä kotosalla omalla kameralla.

Niin se vain vauvavuosikin hurahti meillä ohitse aivan huomaamatta. Tai, no olihan vauvavuosi ajoittain todella raskas, mutta ihanaa ja antoisaa aikaa se oli. Haikeudella jätimme sen taakse, mutta innolla odotamme kaikkea tulevaa. Poika on kehittynyt aivan hurjasti viime kuulumisista ja on jo niin isoa poikaa ;)

vauva 1 vuotta poika taapero 1vuotiskuvaus

Kiipeily oli vuoden ikäisenä ihan huippu juttu. Meillä kiivettiin ihan joka paikkaan: sohvalle, ruokapöydälle, sängylle, sohvapöydälle, wc pöntölle... Kerran Hugo tipahti ruokapöydältä, mutta ei kuitenkaan alkanut juurikaan siitä itkemään. Sen jälkeen kiipeily muuttui huomattavasti rauhallisemmaksi.

Hugo oppi kävelemään ollessaan 1v 1kk. Taaperokärryllä oltiin kävelty jo reilut pari kuukautta ja siihen turvauduttiin välillä jopa vähän liikaa. Yhtenä päivänä sitten päätettiin vain laittaa taaperokärry piiloon, niin heti poika uskaltautui kävelemään itsekseen. Nopeasti kävelystä tuli varmempaa ja nykyään meillä juosta tömistelläänkin jo kovaa vauhtia! Kyllä saa iskä ja äiti juosta pikkuviikarin perässä ihan todella.

Aadaa tykätään myös kovasti ajattaa ja Aada näyttää tykkäävän leikkiä Hugon kanssa hippaa. Muutenkin nämä kaksi ovat edelleen aivan erottamaton pari. Aadaa hoidetaan, sen kanssa leikitään ja tuodaan jos mitä lelua nenän eteen. Aadalle annetaan omasta ruuasta maistiaisia ja sille syötetään kapuroita yksitellen. Aadan viereen voi köllähtää välillä sen pedille lepäilemään ja samalla halaillaan ja paijataan. Meidän komentaessa Aadaa, komentaa Hugokin kovaäänisesti koiraa. Hugo osaakin huutaa "Aadaaa, tuleeee!".

Puhuminenkin on kehittynyt kovasti. Hugo on todella kova puhumaan omaa kieltään. Meillä kalkatetaan ja papatetaan ihan taukoamatta ja naureskellaan omille jutuille. Sanoja, joita Hugo osaa: Äiti (Äittä, äiti, ätä), Isi (Issssshgä, iti), Aada (Aada, Aata, Taada), Kato, Kello, Kukka, Kala, Kakka, Rekka (Kekka), Rakas (Rakaa), Tässä (tättä). Kahden sanan lauseita Hugo osaa myös: "Äiti kato", "Hyvää yötä", "Mie haluan". Lisäksi Hugo opettelee kovasti sanomaan "ole hyvä".

Hugo ymmärtää meidän puhettamme todella hyvin. Hän osaa mennä itse vessaan pöntönkannen päälle istumaan, kun sanon "mennään pesemään hampaat". Hän menee pinnasängyn viereen, kun sanon "lähdetään nukkumaan / päiväunille". Hän yrittää kiivetä syöttötuoliin, kun sanon "Hugo syömään." Hän menee seisomaan siihen kohtaan keittiössä, mistä xylitolipastillit löytyvät, kun sanon "mennään hakemaan pastilli". Hän osaa antaa monia leluja ja esineitä, joita pyydämme. Hän myös tunnistaa joitakin värejä. Hugo tuo aina äitille tuttipullonsa tiskattavaksi, kun on saanut juotua sen tyhjäksi.

Lisäksi Hugo osaa pyytää maitoa / vettä, osoittamalla tiskikaappia josta tuttipullo löytyy. Jos vaippa on liian pissainen, hän taputtelee tai puristelee vaippaansa. Yhtenä aamuna pojalla oli ollut kakkahätä, niin hän oli mennyt hakkaamaan vessan ovea että pääsisi potalle.

Pottaharjoittelut meillä ollaan aloitettu jo pari kuukautta sitten. Monta pissaa ollaan jo pottaan saatu ja jopa pari kakkaakin. Pari viikkoa sitten Hugo todella innostui pottailusta ja nykyään potalla istutaan aina, kun joku toinen on vessassa ja sinne mennään omin päinkin. Nyt pitäisi ihan kunnolla alkaa harjoittelemaan pottailua, kun poika on osoittanut olevansa hommasta kiinnostunut.

Sitten on vielä liuta muita juttuja mitä Hugo osaa. Hän osaa laittaa tv:n päälle, yrittää avata avaimella oven ja osaa avata / laittaa lukkoon auton oven. Hugo haluaisi pestä itse hampaana, puhdistaa korvansa, pestä hiukset ja harjata ne, pukea ja tehdä oikeastaan kaiken itse. Itsenäistä ruokailuakin ollaan jo kovasti harjoiteltu. Hugo tykkää lusikoida itse ruokansa, mutta edelleen äiti auttaa ja syöttää kaverina.

vauva 1 vuotta poika taapero 1vuotiskuvaus

Hugo on edelleen kova osoittamaan hellyyttä. Hän haluaa vähä väliä käydä sylissä pikaisesti ja tykkää halailla. Hän on kova suukottamaan oikein märkiä suukkoja, mikä on tietysti vain ihanaa. Joskus poika saattaa yöllä herätä ja haluaa vain antaa suukon pinnojen välistä ja pistää samantien takaisin nukkumaan. Hugo haluaa hoivata meitä. Hän haluaa harjata meidän hiuksemme, pestä kasvomme suihkussa ja silitellä meitä.

On Hugo myös todella temperamenttinen. Hän on mielestämme tunteellinen poika ja osoittaa tunteensa voimakkaasti. Me ollaan H:n kanssa myös aika tunteellisia ihmisiä. Hugo osaa näyttää selvästi mitä hän haluaa, mutta osaa myös olla kovin kiitollinen saamastaan. Hän osaa jakaa lelunsa sekä jos haluaa jotakin, antaa ensin kädessään olevan ja sitten vasta pyytää jotain mitä haluaa. Kieltämistä kylläkin saa harrastaa aika usein, kun poika tykkää mennä paikkoihin mihin ei saa ja tehdä kaikkea pientä tihutyötä. Aika hyvin Hugo tottelee, mutta joskus niitäkin pitää uhmata oikein kunnolla.

Meillä ollaan oltu koko aika terveinä. Hugo on elämänsä aikana sairastellut kahteen otteeseen muutaman päivän lievän flunssan, muuta ei ole ollut. 1 vuotisneuvolassa poika sai yhdistelmärokotteen, MPR- rokotteen sekä pneumokokkirokotteen. Hugo oli hyvin loukkaantunut rokotteista. Laastareiden katsominenkin tuntui itkettävän. Onneksi kotiin päästyämme poika unohti koko asian. Rokotteista ei noussut lämpöä eikä tullut mitään muutakaan oiretta.

1 vuotisneuvolassa pojalla oli kaikki kunnossa. Painoa oli 11kg 40 grammaa, pituutta 78cm ja päänympärys oli 46,8cm. Pituuskasvusta neuvolantäti meinasi, että on hiukan kiihtynyt ja sitä seurataan. Kahdessa kuukaudessa Hugolle oli tullut pituutta kolme senttiä. Nyt tuntuu, että Hugolle on kolmessa kuukaudessa tullut taas ihan hirveästi pituutta. Pääasiassa meillä käytetään 92cm vaatteita. Hugo kehittyy normaalisti, on ikäistensä tasolla. Neuvolakorttiin kirjoitettiin seuraavaa:

"Suloinen vauva. Kasvaa hyvin. Iho siisti, 8 hammasta. Kävelee tukea vasten. Tavuja sanoo. Kauramaitoa juo, muuten normaali ravitsemus."


Hugon ravinnosta vielä sen verran, että hän syö samaa mitä mekin ja kaikki maistuu hyvällä ruokahalulla. Poika saa päivässä neljä lämmintä ruokaa (2x puuro ja 2x jokin lämmin kotiruoka). Lisäksi hän syö leipää, jugurttia, marjoja, hedelmiä, kasviksia (tomaatti on ykkösherkku) jne. Maitoa Hugo sietää nykyään aika hyvin. Ruuanvalmistukseen voi normaaleja kermoja käyttää, pottumuussin voi tehdä tavalliseen maitoon. Jugurtit ja juustot menee ihan normaalisti. Ainoastaan juomana ei vielä käytetä lehmänmaitoa. Kauramaito juodaan nokkamukista ja iltaisin tuttipullosta, vettä Hugo tykkää juoda itse lasista.

Hugo 1 vuotta 3 kuukautta...

...Omistaa 8 hammasta ja tällä hetkellä alhaalle on puhkeamassa kaksi uutta hammasta
...Käyttää 86-92 cm vaatteita
...Vaipat libero 6
...Harjoittelee pottailua
...Kova puhumaan, osaa myös paljon sanoja ja ymmärtää puhetta hyvin.
...Kävelee, juoksee, kiipeilee
...On omatoiminen ja haluaa tehdä kaikki itse
...Todella temperamenttinen ja määrätietoinen, iloinen, reipas, rohkea, huomaavainen ja auttavainen
...Haluaa osoittaa hellyyttä suukottelemalla, halailemalla ja hoitamalla
...Haluaa auttaa kotitöissä: siivoaa, imuroi ja tyhjentää astianpesukoneen kaverina
...Matkii paljon vanhempia: tekee kaikki samallalailla kuin mekin
...Kova pelleilemään: tekonauraa, irvistelee, murisee ja ärisee, pukee muiden kenkiä ja hattuja esittelee asujaan muille
...Tykkää saunoa, autoilla ja veneillä
...Lempparileluja ovat Brion klovni, autot (puiset), Legot sekä kirjat
...Nukkuu omassa huoneessaan 10-12h yöunet sekä noin 2h päiväunet. Toisinaan herää kerran yössä hetkeksi, mutta nukahtaa yleensä itsekseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti