maanantai 15. joulukuuta 2014

Pinnatuolien maalaus

Blogissa onkin vilahdellut jo kuvia parista pinnatuolistani. Olin kauan haaveillut vanhoista pinnatuoleista, katsellut niitä netistä ja pohdiskellut. Jotenkin vanhan tuolin hiominen ja uudelleen maalaaminen pienessä kerrostaloasunnossa ei innostanut, joten yritin etsiä valmiita tuoleja. Mieluisia ei kuitenkaan löytynyt ja pinnatuoleista pyydetään nykyään melko paljon.

Olimme käymässä isäni luona kuukausi sitten, kun mieleeni muistui että meillähän oli lapsuudessani pinnatuolit keittiön pöytäryhmässä. Kyselin isältäni, josko niitä vielä olisi tallessa ja lähdimme etsimään niitä yhdessä vintiltä. 

Löytyihän niitä kaksi kappaletta, juurikin sopivasti kun kahta olin etsiskellyt! Maalipinta niissä oli kulunut ja niiden päällä oli maalattu jotakin muuta. Ne olivat aika onnettoman näköiset, mutta muuten aivan ehjät ja hyvissä liimauksissa.  Tyytyväisenä hymähdellen kotiutin meille pari vanhaa pinnatuolia.



Sitten vain tuumasta toimeen. Kävin ostamassa Bauhausista Tikkurilan Helmi Puolihimmeä- kalustemaalit sävyissä Mosaiikki (turkoosi) ja Oleanteri (vaaleanpunainen). Maalit maksoivat vähän reilu 30e.

Ihan ensin kannattaa vähän nitkutella tuolin pinnoja ja jalkoja, jotta voit testailla vähän liimauksia. Jos liimaukset ovat huonot, kannattaa nitkauttaa heiluva osa pois, poistaa vanha liima puukolla ja laittaa puuliimaa ja jättää kuivumaan puristuksiin 24 tunniksi. Minun ei kuitenkaan tarvinnut tätä vaihetta tehdä.

Ensin hioin en mitenkään erityisen karkealla hiomapaperilla tuolin pintaa karheammaksi ja himmeäksi, mutta en yrittänytkään saada vanhaa maalia pois. Oli siis tarkoitus vain karhentaa pintaa, jotta uusi maali tarttuisi hyvin. Lisäksi pyöristin vähän rosoja pois. 

Tuolin olisi voinut hioa halutessaan ensin karkealla hiomapaperilla ja sitten koko ajan vähemmän karkealla, mutta minä vähän oikasin ;) Hionnan jälkeen ihan reippaasti pesin tuolit suihkun alla ja pyyhin vielä luutulla. Jätin tuolit rauhassa kuivumaan pariksi vuorokaudeksi.

Sitten maalisudin kimppuun. Levitin kevyen kerroksen maalia koko tuoliin. Aloitin siten, että käänsin tuolin ylösalaisin ja maalasin jalat, istuinosan pohjan ja selkälaudan alaosan eli pinnojen välit.

Sitten käänsin tuolin toisinpäin ja maalasin istuinosan reunan, istuinosan, selkälaudan ja lopuksi vasta pinnat. Pinnatkin maalasin siten, että aloitin keskimmäisistä pinnoista ja etenin kohti reunimmaisia pinnoja. Näin pystyin tarvittaessa liikuttelemaan tuolia koko ajan. 

Maali on pölykuiva tunnissa ja uudelleen maalattavissa 16 tunnissa. Itse maalasin noin vuorokauden päästä uuden kerroksen. Ennen toista kerrosta voi tehdä välihionnan, mutta minä taas oikasin malttamattomana ;) Toisen kerroksen maalasin hiukan reilummin kuin ensimmäisen, etenkin istuinosan. 

Sitten annettiinkin vain tuolien kuivua ja valmista tuli, ei kun tuolit käyttöön! Toinen tuoleista (turkoosi) meni Hugon huoneeseen ja toinen meidän makuuhuoneeseen.


Hiominen oli aika tympeää ja sotkuista puuhaa, jonka hoidin alta pois parvekkeellamme. Maalaaminen sen sijaan oli kivaa ja helppoa. Maali ei roiskunut mihinkään ja maali oli helposti levittyvää. Voisin hyvinkin maalailla kaiken näköistä uuteen tyyliin, mutta tuota hiomista en ihan heti halua alkaa uudelleen tekemään ;)


5 kommenttia:

  1. Voi vitsi miten kivat tuli noista ja nuo sävyt on tosi ihanat :) Alkoi nyt houkuttamaan itsekin maalata tuollainen vaaleanpunainen tytön huoneeseen! Entisöiminen on kyllä kivaa, itsekin aina maalailen kaikkea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä kivaa, varsinkin kun esine muuttuu niin valtavasti sen myötä! Ja sävyt ovat kyllä kuin karamellit :)

      Poista
  2. Hienot tuli! Täällä kans pari Artekin vanhaa tuolia odottavat uutta maalia. Jotenkin kummasti tuo homma ei houkuta, kun ensin olisi juurikin tuo hiominen edessä. Maalaaminen kyllä maistuis:)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tykkään kyllä itsekin lopputuloksesta kovasti! :) Noo, äkkiä hionnat alta pois, niin pääsee sitten heiluttelemaan sivellintä ;) Tulikin mieleen, että äidilläni lojuu jossakin vanha Artekin tuoli, voisin kysäistä saisinkos sen itselleni niin voisin tuunata senkin uusiksi :)

      Poista
  3. Ihanat tuolit olet löytänyt ja niistä tuli kyl kauniit nyt. Minun teini 17v bongasi torista keltaiset tuolit ja pöydän kesälomareissulla 400 kilsan päässä kotoa ja eihän se auttanut kuin hakea kalusteet kyytiin, kun oli jo valmiiksi kärry perässä mun kirjoituspöytää varten. Nuo vanhat tuolit on kyllä niin mieluiset nyt tyttärelle, kun omilleen muutti syksyllä.

    VastaaPoista