keskiviikko 6. elokuuta 2014

Ranualla rähjääntymässä

Kotiuduimme eilen Ranuan reissulta ja olo on väsynyt, mutta silti onnellinen. Reissu onnistui kaikin puolin mahtavasti ja oli kivaa nautiskella kesästä järven rannalla. Reissuun lähdimme viime perjantaina ja palasimme kotiin eilen tiistaina.

Perjantai-aamuna otimme suunnaksi Ranuan ja Simojärven. Auto oli pakattu tupaten täyteen, sillä tarkoituksenamme oli olla reissussa useampi yö. Hugolle tarvitsimme kaikenlaista tarviketta mukaan sekä useammat vaatteet. Lisäksi itsellemme otimme perusvaatteiden lisäksi kumikengät ja eräkamppeet. Otimme myös peitot, tyynyt ja liinavaatteet mukaan. Aadallekin piti olla pakattuna omat tarvikkeet. Ennen reissua poikkesimme kaupungilla teetättämässä valokuvan Hugosta mummolleni ja ostimme siihen kehykset. Samaisesta valokuvasta teetimme myös vähän pienempiä kuvia, niitä annamme Hugon isovanhemmille sekä kummeille.

vauvakuvat
Kuvia Hugosta
Mummolaan meiltä on matkaa reilut parisataa kilometria. Jouduimme pysähtymään matkalla pari kertaa, kun Hugolle piti antaa maitoa sekä Aadaa käyttää pissalla. Muuten matka meni ihan hyvin. Hugo pariin otteeseen vähän kitisi turvakaukalossaan, mutta pääasiassa nukkui.

Mummolani sijaitsee Simojärven rannalla, Ranuan kunnassa. Mummolassani asuu siis mummoni ja navetan toisella puolella asuu setäni perheensä kanssa. Mummolassa on navetta, jossa on reilut neljäkymmentä lypsävää lehmää, sekä pari sonnia, hiehoja ja vasikoita. Nytkin oli navetassa kaksi parin päivän ikäistä vasikkaa. Lisäksi mummolassa on aina ollut suomenpystykorva.

Mummola

Aitta

Hiehoja laiduntamassa

Huli- suomenpystykorva



Mummoni on reilu 80- vuotias ja silti hän jaksaa hössöttää ja olla koko ajan menossa. Taas normaaliin tapaan mummo laittoi kaikki mahdolliset herkut pöytään ja hyysäsi meitä koko ajan. Muutaman kerran sanoinkin mummolle, että ei meidän takia tarvitse hössöttää. 

Ensimmäisenä iltana emme jaksaneet tehdä juuri mitään, olimme vain ja rentouduimme. Setäni kävi illalla lämmittämässä rantasaunan ja siellä kylvimme koko porukka, paistoimme makkaraa ja uimme. Hugo ihmetteli kauan aikaa takkatulta.

Rantasauna

Takkahuone

Sauna

Iskän ja äiskän yhteistä laatuaikaa

Hugo ihmettelee takkatulta

Yön Hugo nukkui vuodevaatelaatikossa, kuten minäkin olen aina lapsena nukkunut mummolassa. Uni maittoi pienellä pojalla hienosti; puoli yhdeltätoista hän meni nukkumaan ja heräsi ensimmäisen kerran vasta puoli kuudelta! Hugo vetelikin ennätysunia koko reissun ajan. Joka yö nukkui 6-7,5h!

Vuodevaatelaatikossa nukkumassa




Lauantaina käväsimme Hillamarkkinoilla, jotka järjestetään joka vuosi Ranualla. Sieltä ei ostettu muuta kuin perinteisesti metrilakuja. Hillamarkkinat ovat meille aina olleet vain tuttujen näkemistä varten. Tällä kertaa nähtiin aika vähän tuttuja, muutama pariskunta vain, paljon oli ulkopaikkakuntalaisia liikenteessä. Hugo oli myös mukana markkinoilla ja nukkui melkein koko ajan vaunuissa. Välillä kyllä piti maitoa tankata, että jaksoi taas markkinahumua.


Metrilakuja markkinoilta
Markkinoiden jälkeen palasimme takaisin mummolaan. Ruuaksi mummo oli tehnyt uusia perunoita sekä savustanut lohta! Jälkkäriksi oli ternimaidosta tehtyä uunijuustoa, joka onkin minun suurta herkkua! Se onkin aivan mahtavaa lämpimänä, kanelin, sokerin ja maidon kanssa. Lapsuus tuli niin mieleen, kun mummolan ruokapöydässä herkuteltiin uunijuustolla ja mummon paistamilla rieskoilla.

Syönnin jälkeen lähdettiin vähän sulattelemaan ruokia tielle. Kävelimme pienen matkan, Hugo oli Tulan kantorepussa. Hugo tykkää olla kantorepussa, kun siitä näkee niin hyvin ympärille ja saa olla äidin lähellä. Hugo nukahtaakin kantoreppuun melko pian. Käytiin myös laittamassa kuntovihkoon meidän nimet ;)

Aada kuntovihkolla

Illalla isäni ja hänen puolisonsa katsoivat Hugoa, kun minä ja H lähdimme rantasaunalle saunomaan, uimaan ja paistamaan makkaraa. Oli ihanaa vain olla rauhassa saunassa, ilman kiirettä. Saunan ikkunasta oli mukava katsella järvelle ja nautiskella olosta. Uimassa käytiin vain pyörähtämässä, kun oli iskenyt taas nälkä ja piti päästä makkaraa paistamaan!

Saunan jälkeen olikin jo kova ikävä Hugoa ja meidän piti päästä hoitamaan pikkumiestä. Hugo naureskeli niin onnellisena, kun näki meidät. Hugolle vielä annettiin iltapala ja sitten kömmittiinkin koko porukka nukkumaan.

Sunnuntaina puuron jälkeen suuntasimme suoraan aamunavettaan, sillä pitihän Hugonkin päästä näkemään lehmät läheltä! Navetassa tuli taas ihania lapsuusmuistoja mieleen, kun olen pikkutyttönä ollut kova hoitamaan lehmiä. Olen myös auttanut teini-ikäisenä mummoa ja pappaa navettahommissa. Hugo ei pelännyt lehmiä yhtään, hän vain katseli niitä kiinnostuneena ja halusi koskea niihin. 

Hugo halusi silittää lehmää

Kaksi vauvaa
Käytiin vielä rannalla hakemassa meidän uimapuvut ja pyyhkeet rantasaunalta. Vielä oli pakko hetkeksi pysähtyä järven rannalle ihastelemaan maisemia. On se järvi vain niin kaunis ja rauhoittava näky!

Simojärveä


Hugo laiturilla ihmettelemässä

Päivällä aloimmekin tehdä lähtöä kohti H:n vanhempien luokse. Menimme siis sinne maatilalle, josta lähdimme vuosi sitten pois. Paluu sinne taas nosti muistot mieleen ja hevostallissa meinasivat kyyneleet nousta silmiin. Samalla paikka tuntui niin tutulle ja rakkaalle, samalla niin vieraalle ja kylmälle. Todella ristiriitaiset tunteet oli!

Lähdimme H:n ja Hugon kanssa käymään läheisessä metsässä mustikassa. Mustikoita olikin aika mukavasti ja ehdimme poimia niitä kymmenen litraa, ennen kuin Hugo hermostui koko touhuun. Siihen asti poika nukkui tyytyväisenä kopassaan. Seuraavana päivänä kävimme vielä poimimassa ja saimme 20 litraa mustikoita. Vielä olisi tarkoitus vähän poimia, jotta riittää talveksi.

Sunnuntai- päivän mustikkasaalis
Maanantaina oikeastaan vain rentouduttiin ja nautittiin olostamme sen jälkeen, kun olimme mustikat poimineet. Kävimme pienellä lenkillä Hugon ja H:n kanssa. Hugo taas oli tyytyväisenä kantorepussaan ja nukahtikin siihen pian. Aada oli onnessaan, kun sai juosta irti vapaana. Aada saikin jänisajon aikaiseksi, mutta kielsimme häntä heti alkuunsa ajamasta, kun pupu oli niin pikkuinen. Hyvin Aada totteli ja lopetti ajon kesken. Jäi se kyllä haukkumaan pupun perään, mutta ei enää lähtenyt ajamaan.


Tulan kantoreppu Tula
Hugo Tulan kantorepussa
beagle
Aada sekoilee pellolla

Lenkkeilyn jälkeen pieni mies söi ison annoksen sosetta ja joi maitoa ja nukahti äitin syliin saman tien. Laitoin Hugon nukkumaan ulos vaunuihin ja siellä hän posottikin parin tunnin iltaunet tyytyväisenä.

Ulkona vaunuissa nukkumassa
Ulkona vaunuissa nukkumassa



Ulkona nukkumisen jälkeen Hugo jaksoi vain pikaisesti syödä iltapuurot, puoliunisena joi iltamaidon ja nukkui jo vaipan vaihdon aikaan. Puoli yhdeltätoista hän oli jo pedissään nukkumassa ja heräsi kuudelta aamulla ensimmäisen kerran.

Tiistai- aamuna vain söimme puuron ja pakkasimme kamppeet autoon sekä hoidimme Hugon lähtövalmiiksi. Suuntasimme sitten kotia kohti ja minä ajoin pitkästä aikaa autolla! Raskauden aikana en juuri ollenkaan ajanut autolla, koska autokyyti sai aikaan kovia supistuksia. Olihan se pitkästä aikaa vähän jännää, mutta hyvin se loppujen lopuksi meni!

Reissu oli tosiaan aivan mahtava, oli ihanaa olla järven rannalla, uida, saunoa ja nautiskella olosta. Oli kivaa jutella pitkästä aikaa kunnolla mummon kanssa ja Hugokin sai paljon sylitystä ja juttelua. H:n vanhemmat oikein innostuivat höpöttämään Hugon kanssa ja sehän poikaa nauratti! Mutta onhan se vain mukava taas olla kotona omassa rauhassa!

Nyt lähdenkin käymään kampaajan penkissä rentoutumassa. Saattekin sitten pian nähdä, mitä jännää saatiin aikaiseksi ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti