keskiviikko 29. lokakuuta 2014

7kk Neuvola

Meillä oli tänään 7kk neuvola tai sitten myöhäistetty 6kk neuvola. No, joka tapauksessa Hugo täyttää kahden päivän päästä 7kk. 

Tänään oli siis ensimmäinen käyntimme ihan uudessa neuvolassamme. Neuvolaan on meiltä noin 300 metriä, joten menimme sinne kävellen. Laitoimme Hugon vaunuun turvakaukalossa, sillä kävimme samalla koeajamassa pari autoa. Näihin Kunertin vaunuihin saa näppärästi kiinnitettyä turvakaukalon!

Minua hiukan jännitti, että minkälainen mahtaa olla tällainen isompi neuvola ja etenkin millainen uusi neuvolan tätimme onkaan. Ensivaikutelma neuvolasta oli kuitenkin hyvä! Neuvola on isohkolla terveysasemalla, mutta sijoitettu mukavasti hiukan erilleen kaikesta muusta. Neuvolan odotustilat olivat viihtyisät ja sieltä löytyi jopa mikro! 

Neuvolan täti osoittautui myöskin oikein mukavaksi keski-ikäiseksi naiseksi. Hän oli rauhallinen, toisin kuin meidän aikaisempi neuvolan tätimme ;) Hän kyseli paljon ja oli kiinnostunut. Hänelle oli helppo jutella ja sitä juttuahan minun suustani tunnetusti tulikin. 

7kk neuvola
Pieni väsynyt murunen lähdössä neuvolaan

Aluksi tosiaan neuvolan täti vain kyseli meiltä kaikenlaista. Hugon tietoja piti kirjailla koneelle, sillä meidän entisestä neuvolastamme eivät vielä paperit olleet tulleet uuteen neuvolaan. Neuvolan täti kommentoikin siinä tietoja kirjaillessa, että Hugo onkin kasvanut hienosti koko ajan ja painoa tullut mukavia määriä. Käytiin myös läpi synnytystä ja tuntui, etten oikein osaa kertoa siitä juuri mitään. Voiko muka näin nopeasti unohtua yksityiskohdat? :o

Kertoilin Hugon maito- sekä maissiallergiasta ja, että verikokeissa näytti ettei Hugolla olisi mitään allergioita. Kuitenkin kokonais immunoglobuliini E oli lievästi koholla, eli viittaisi johonkin allergiaan. Neuvolan täti sanoikin, että noin pienillä harvoin verikokeilla selvitetyt allergiatestit näyttävät todellista tilannetta. Neuvolan täti laittoikin tuumasta toimeen ja meni toiseen huoneeseen kysymään lääkäriltä meille aikaa. Saimme ajan ensi viikolle, jolloin käymme lääkärin kanssa läpi kotona kirjaamiani oireita kun Hugoa on silloin tällöin altistettu kotosalla lehmänmaitopohjaiselle korvikkeelle. Sen perusteella kuulemma lääkäri voi kirjoittaa meille reseptin Hugon erikoismaitoon ja saamme siitä KELA- korvauksen. Vähän kyllä epäilin tätä, kun joka paikassa lukee että virallinen altistus pitää olla tehtynä sekä Kemissä neuvolassa että sairaalalla sanoivat meille tulevasta maitoaltistuksesta ja kertoivat millainen prosessi se tulee olemaan. En vain alkanut väittämään neuvolan tätin kanssa asiasta, kun ajattelin että täällä on eri käytäntö.

Edit// Lukijani K. vahvisti epäilyni kommenttiboksin puolella: Lääkärit eivät saa kirjoittaa lausuntoa ilman virallista maitoaltistusta, joka aloitetaan lääkärin valvonnassa. Eli pelkästään vanhempien kirjaamien tietojen perusteella eivät saa kirjoittaa reseptiä erikoiskorvikkeeseen!

Sitten olikin Hugon tutkimisen vuoro. Hugo on mitattu ja punnittu viimeksi neljä viikkoa sitten, kun kävimme lastenlääkärillä allergian vuoksi. Ensin Hugo punnittiin ja poitsu painoi 8510g. Sitten pituuden vuoro ja sitä oli tällä hetkellä 71cm. Päänympärys oli 44,5cm. Hyvin oli poika taas kasvanut! 

Seuraavaksi neuvolan täti vähän pyöritteli Hugoa. Sanoikin, että on kovin terhakka poika! Hugo näytti ryömimistaidonnäytteen sekä miten hienosti hän tukee istuessaan eteen ja sivuille tarvittaessa. Neuvolan täti tarkisti myös Hugon suun, joka oli puhdas ja ikenet turvoksissa sekä tarkisti karsastuksen. Pojalla on silmät kuulemma niin suorassa, kun voi vain olla ;) Lopuksi neuvolan täti vielä kokeili kuinka hienosti Hugo seisoo ja kehuikin, että hyvin varaa painoaan jo ja askeltaa. Lisäksi tarkastettiin varalta korvat, ettei niissä vain ole tulehdusta flunssan jäljiltä. Korvat olivat terveet!

Lopuksi vielä hoidettiin minun kierukkajonoasiat kuntoon, jotta saisin sen härvelin joskus mahdollisesti. Kemissä olinkin kierukkajonossa, mutta ei sitä ehditty minulle siellä laittaa. Toivottavasti saisin sen pian! 

Lopuksi vielä neuvolakortista tietoja:

Vauvan ikä: 7kk (6kk)
Paino: 8510g (8175g)
Pituus: 71cm (68,2cm)
Päänympärys: 44,5cm (44cm)

"Ryömii, pyörii napansa ympäri. Varaa koko jalalle. Tukee vartaloon. Suorin käsivarsin. Maidolle ja maissille allerginen. Nutrilon Soija käytössä. Kasvu OK. Monipuolisesti syö jo kiinteitä. Jokeltaa, tuntee oman nimensä. Hyvin kehittynyt!"

6 kommenttia:

  1. Onkohan neuvolan täti antanut nyt vähän väärää informaatiota? :O
    Nimittäin meillä pian 5kk ikäsellä pojallahan todettiin maitoallergia.. Mutta sitä lausuntoa lääkärit ei saa kirjoittaa pelkän vanhempien informaation perusteella.. Vaan tarvitaan virallinen maitoaltistus joka aloitetaan sairaalassa lääkärin valvonnassa.

    Me siis alettiin kesällä kun poika oli n.1kk:n ikäinen, omaehtoisesti kokeilemaan maidotonta korviketta koska epäiltiin maitoallergiaa.. Osoittautui selkeästi että olisi maidolle allerginen, kun kaikki oireet katosi kun siirryttiin maidottomaan. Ja palasi takaisin kun käytettiin tavallista korviketta. Käytiin yksityisellä, joka teki lähetteen maitoaltistusta varten keskussairaalaan, koska eivät voi kirjoittaa kelaan lausuntoa ilman virallista altistusta vaikka oireet olisi miten ilmeiset vanhempien kertoman perusteella ja kotona kuinka kirjattu oireita ylös..

    Odoteltiin kauan aikaa sairaalaan, mutta lopulta varattiin altistusaika ykistyiseltä, kun sairaalan ajat oli niin kortilla. Ja melko kallista tuo maidoton korvike ilman kelakorvausta, joten siksi mentiin mielummin yksityiselle että saatiin asia etenemään. Omakustanteisesti maidottomalla korvikkeella (tai imettävä äiti maidottomalla ruokavaliolla) pitää olla vähintään 3viikkoa ennen altistusta. Tämän jälkeen mennään altistukseen, jossa annetaan pieniä määriä tietyin väliajoin lehmänmaitopohjaista korviketta. Ja seurataan oireita. Jos ei oireet ala heti, jatketaan altistusta päivä-pari lääkärin kirjallisten ohjeiden mukaan kotona.

    Me jatkettiin seuraavaan päivään, kunnes oireet oli huomattavat. Parin päivän päästä soittoaika lääkärille, joka sen altistuksen oireiden perusteella vasta pystyi kirjoittamaan lausunnon kelaa varten.

    Toivottavasti en kuulosta tympeältä, ajattelin vain varoittaa ettei prosessi ole ihan niin yksinkertainen, mitä neuvolantätinne on antanut ymmärtää. Itsekin pöyristyin kesällä, miten vaikeaksi tuo homma on tehty niidenkin kannalta, joilla allergiaoireisto on todella vahva ... Toki altistuksesssa jos olisi heti ilmennyt esim. ärhäkät iho-oireet maitoannoksen jälkeen, olisi se riittänyt. Mutta siis pointtina, että virallinen altistus lääkärin ohjeistuksella ja seurannassa on kuulemma pakollinen, muuten kela ei korvausta tule myöntämään.

    Toivotaan, että teillä kuitenkin asiat rullaisi sen suhteen nopeasti eteenpäin :) Ja niin, meidänkään maito-allergikolle maissi ei sopinut! Oliskohan niillä jotain tekemistä toistensa kanssa noilla allergioilla, vai lieköhän vain sattumaa?

    VastaaPoista
  2. Niin ja ps.. Hugo on ihan ylisöpö tossa kuvassa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen käsittänyt, että maissi voi reagoida voimakkaasti maidon kanssa jos on pientäkään taipumusta allergiaan niin voi tulla pahastikin oireita.

      Kirjoittelinkin Hugon "Allergiaepäilystä"-postaukseen, että maitoaltistukseen mennään verikokeiden tulosten jälkeen joten olen kyllä ihan tietoinen tuosta altistusprosessista ja siihen ollaan oltu koko ajan menossa mutta tosiaan tänään vain neukku sanoi, että lääkäri vain kirjoittaa reseptin.

      Tiedätkö, minä epäilin myös tuota väittämää, joten kysyttiin vielä erikseen altistuksesta ja tämä vain meinasi että kirjoittaa suoraan reseptin. Minä en kyllä itsekään usko, et se menee noin helposti mutta en alkanut vastaan väittään. Joskus on muuten annettu resepti vanhempien tietojen pohjalta, yhdellä tutulla mennyt niin sekä netistä olen lukenut. Liekkö neuvolantätillä oli vanhentunutta tietoa ;) No, sen näkee ensi viikolla...

      Hugo kiittää kauniista kehuista <3

      Poista
    2. Nii ja oli se neuvolantäti muutenkin vähän hakoteillä... Hän ei oikein tiennyt varaako meille ajan vai varataanko me se itse.. Pitääkö sen olla lääkäri, lastenlääkäri vaiko allergialääkäri.. Ja sit et onko se käynti tuolla terveysasemalla vaiko keskussairaalalla :D Kierukkahommakin vähän ihmetytti, Kemissä oli kierukkajonot.. tämä neukku sanoi sitten ,että kunhan minulla vain menkat alkaa niin soitan terveysasemalle, että löytyykö aikaa. Paha vain mennä sanomaan, kun en yhtään tiedä millainen käytäntö täällä on missäkin asiassa.

      Laitanpa muuten tuon sun huomioiman jutun tuonne kirjoitukseen! :) Otettiinko teidän pojalta muuten niitä verikokeita, jos otettiin, näkyikö niissä sitten allergiaa?

      Poista
    3. Voi, multa on ihan mennyt ohi se sun aiempi postaus allergiaepäilystä, täytyypä käydä lukasemassa :)

      Joo mäki oon kuullut tarinoita suoraan kirjotetuista resepteistä, mut liekö sit ennen onnistunut? Nyt ainaki tuo yksityinen lastenkääkäri tosiaan sano et Kela vaatii nykyään sen altistuksen, ja sitä varten meidän piti kirjottaa oirepäiväkirjaa, jonka lääkäri liitti kelaan menevään todistukseen.
      Meillä ei otettu verikokeita, kun lääkäri sano että ne harvoin näkyy näin pienillä ja toisekseen kun meillä ei ollut iho-oireita.. Ymmärsin siis että iho-oireisilla näkyy herkemmin verikokeessa, mut en sitten tiedä? Myöskään ihoaltistusta ei tehty, vain juottamalla tavallista korviketta ..

      Melko ulapalla vissiin kyl se teidän terkkari ihan noin muistaki asioista päätellen :D

      Poista
  3. Voi kurjuus tuota allergiaa :/ Ei oo mukavaa :( Toivottavasti asia pian selviää ja saatte kelakorvauksen maitoihin niin tulee edes hieman halvemmaksi! MEidän pojat on tosi samankokoisia ja kuulostaa samassa tilanteessa olevan kehityksen kanssa myös mutta Hugo vanhempana taitavampi tietty, me ollaan vasta opittu nyt kaikkee. Kätevät noi vaunut ku turvakaukalon saa kiinni noin :)

    VastaaPoista