torstai 30. lokakuuta 2014

Näitä soseita meillä syödään!

Hugo on syönyt soseita jo kolmen kuukauden ikäisestä lähtien. Hugolla meni tuolloin yli 1,5litraa korviketta päivässä ja sen lisäksi hän sai äidinmaitoa. Poika huimasta maitomäärästä huolimatta tuntui olevan nälkäinen jatkuvasti. Lisäksi Hugo itkeskeli paljon ja kieriskeli huonon olonsa kanssa, jonka maidon kova juominen teki. Hugon refluksi oli tuolloin valloillaan, joten neuvolassa tekivät päätöksen että alamme varovaisesti kokeilla soseita.

Soseita kannattaa aloittaa kokeilemaan hissukseen. Pieniä määriä kerralla, uusia ruoka-aineita kannattaa maistella aina vain yhtä kerrallaan jotta mahdolliset tulevat allergiset oireet ovat helposti selvitettävissä. Meille suositeltiin ensimmäiseksi soseeksi miedon makuista perunaa. Peruna on kuitenkin todella tärkkelyspitoista ja aika tujua tavaraa noin pienelle, joten päätimme aloittaa bataatilla. Bataatti kylläkin on aika makeaa, mutta se on lempeää pienen vauvan vatsalle ja siitä saa todella sileää sosetta. Pian mukaan tuli sitten porkkana ja peruna.  Maissiakin aloimme antaa, kun poika tottui soseisiin, mutta siitä huomasimme melko pian tulevan allergisia oireita.

itsetehdyt vauvan soseet
Soseilua
Hugo on ollut alusta saakka todella hyvä syömään. Poika on aina syönyt kovalla ruokahalulla ja sievästi. Hugoa syötettiin pikkuisena ihan sylissä pitäen, muuten siitä ei olisi tullut mitään. Hugo kuitenkin on aina jaksanut hyvin keskittyä syömiseen, eikä ole riehunut tai kiukutellut juurikaan. Joskus tulee vaiheita, kun Hugoa pitää viihdyttää jotta hän jaksaisi keskittyä syömiseen mutta yleisesti ottaen on hyvin mennyt.

Kaurapuuroa meillä alettiin syömään, kun Hugo täytti viisi kuukautta. Ensin jauhoin kaurahiutaleet sauvasurvimella aivan kaurajauhoksi ja keittelin siitä puuroa. Mukaan laitoin joko hedelmä- tai marjasosetta. Parin-kolmen viikon jälkeen Hugo pystyi jo nielemään hiutaleista keitettyä puuroa. 

Puuro on ollut alusta saakka pojan suurta herkkua. Nykyään Hugo syö aamuin illoin melkein täyden syvän lautasellisen kaurapuuroa. Eli siis saman verran kuin minäkin! Hugon mummu (äitini) katsoi silmät suurina, kun pikku isäntä veti aamusella lautasellisen kaurapuuroa nassuun. Nyt neuvolassa sanottiin, että voisimme kokeilla neljänviljanpuuroakin. 

Viiden kuukauden iässä meillä aloitettiin myös broilerinlihan syöminen. Keittelin siis broilerin filettä ja sauvasurvimella soseutin ihan pieneksi muruseksi sen ja pakastin. Myöhemmin mukaan tuli myös naudanliha. Lihaa Hugo syö kaksi kertaa päivässä noin ruokalusikallisen per annos. Kalaa olisi tarkoitus kokeilla piakkoin. 

Lihan tuleminen ruokavalioon on taannut meille paremmat yöunet. Liharuoka pitää nälkää todella hyvin, eikä siitä ole Hugolle koskaan tullut mitään vaivoja. Tietysti hiljokseen kannattaa lisätä aina uutta ruoka-ainetta!

Viiden kuukauden iässä ruokavalioon ilmestyivät myös kesäkurpitsa sekä parsakaali. Kesäkurpitsa-perunasose on Hugon mieleen! Kukkakaalta en ole uskaltanut vielä kokeilla, jos se aiheuttaa ilmavaivoja. Hiljattain Hugon ruokavalioon ilmestyi myös palsternakka ja siitä tulikin herkullinen sose. Ajattelin piakkoin ostaa vauvalle tarkoitettua riisipuurojauhetta kokeiluun, jota lisätään lämmitysvaiheessa soseeseen ja se tekee siitä ikään kuin risoton, kun mukaan laittaa vaikkapa broileria. Valkosipulia sekä yrttimausteita kokeillaan myös jossakin vaiheessa ottaa mukaan. 

Hugon ehdottomia lemppareita soseissa ovat bataatti, porkkana ja kesäkurpitsa. Puuro on kuitenkin kaikkien ykkönen! Hedelmistä kaikista herkuinta on päärynä. Marjoista tyytyväistä hyminää saa aikaan mustikka. Hugo on kuitenkin kaikkiruokainen, joten tähän asti syödyt ruoka-aineet ovat hyvin maistuneet.


Soseita, joita Hugo on syönyt;


Bataatti-Porkkana


Bataatti-Kesäkurpitsa-(Parsakaali)

Porkkana-Peruna

Peruna-Kesäkurpitsa-(Parsakaali)

Porkkana-Kesäkurpitsa

Porkkana-Palsternakka-Parsakaali

Peruna-Kesäkurpitsa-Palsternakka

Näihin olen sitten lisäillyt ruokalusikallisen broileria tai nautaa pari kertaa päivässä. Jossakin vaiheessa sitten kalaa ja possua.  Hugo syö puuroa kaksi kertaa päivässä ja kasvissoseita kolme kertaa päivässä.

Vauvanruuat kannattaa oikeasti tehdä itse. Ne ovat paljon ravinnerikkaampia, maukkaampia, edullisempia ja tiedät varmasti mitä ne sisältävät. Vauvanruuat ovat oikeasti todella helppo tehdä itse. Ensin ainekset kuoritaan, pestään ja sitten keitellään ja soseutetaan. Tässä on niin pieni "monimutkaisuus", että jotkut ainekset lisätään keittymään vähän myöhemmin kuin muut. Esimerkiksi kesäkurpitsa ja parsakaali kannattaa lisätä keitokseen vasta loppupuolella. Vauvanruokia voi pakastaa esimerkiksi jääpalamuoteissa, silikonisissa muffinssivuoissa tai pilttipurkeissa. 

Minulle oli alusta saakka itsestäänselvyys, että teen Hugon soseet itse. Reissussa meillä on välillä omatekoisten ruokien lisäksi pari purkkia kaupan soseita. Hugo kuitenkin saa allergisia reaktoita melkein jokaisesta kaupan soseesta, joten niitä pystyy hyvin rajallisesti antamaan. Lisäksi soseiden tekeminen on kivaa puuhaa ja onhan se ihanaa nähdä, kun omalle pienelle kelpaa tekemäsi ruoka! Alkuun oli myös päiviä, että Hugo söi vain kaupansoseita kun olin niin älyttömän väsynyt. Nykyisin meillä on pakasteessa koko ajan parin viikon soseet. 

Eräänä aamuna meillä oli tällainen näky keittiössä: Hugolle kahta erilaista sosetta ja koko sakille aamupuuron keittelyä!





4 kommenttia:

  1. Kannattaa tutustua myös höyryttämiseen! :) Kypsyvät lähes yhtä nopeaa ja ruuan ravinteet säilyvät paremmin entä keittämällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höyryttäminen olisikin paljon parempi vaihtoehto! :) Etsinnässä on ollutkin hyvä höyrykattila!

      Poista
  2. Tää oli meille mieluinen kirjotus, koska Huimapoika täytti eilen 5kk. Nyt olisi tarkoitus alkaa puuron syöminen sekä lihan ja kalan lisääminen ruokavalioon! Meillä lemppareita on myöskin mm porkkana ja varmaan myös bataatti, perunalla mekään ei viitsitty aloittaa kun on aika tykyä tavaraa. Pojalla menikin alkuun posket punaseks siitä mutta onneks ei enää. Kukkakaali on Huiman mielestä aivan hirveetä ja vois vaikka oksentaa jos sitä koittas tuputtaa. Ei siis sitä meille :D Samoin maissi on samaan kategoriaan kuuluvaa. Ei syödä maissisosetta mutta maissivellistä tuo pitää mitä annan iltaisin.

    Höyryttämiseen olisi tarkoitus tutustua munkin, saatiin häälahjaksi juuri viimeviikonloppuna vielä sukulaiselta joka välttämättä tahtoi meille jotain ostaa niin keksin tuon höyrykattilan, saatiin sellanen kätevä kerroskattila ja sillä tulee hyvin tehtyä esi riisi ja mannapuuro mitkä keitetään maitoon jotka monesti peruskattilaan palaa pohjaan, mutta ei tuolla vahingossakaan, sairaan hyvä keksintö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin etsiskelen sellaista höyrykattilaa, johon vois vain nakata riisipuuron ainekset ja antaa valmistua ja välillä vähän sekoitella ;) Minkä merkin höyrykattila teillä on?

      Hugokaan ei oikein noista kaaleista välitä. Parsakaali aiheuttaa pieniä irvistyksiä, mutta hyvin uppoaa kun sitä laittaa johonkin soseeseen vain pienen määrän :) Maissi oli pojan suurinta herkkua aikoinaa, mutta sitten hänelle alkoikin tulla voimakkaita allergisia reaktioita siitä :(

      Poista