torstai 23. lokakuuta 2014

Vauvan ensimmäinen flunssa

Nyt se sitten iski meillekin, syysflunssa. Tämä on Hugon elämän ensimmäinen flunssa eikä mitään helpointa laatuaan. Lisäksi tämä on meidän perheen yhteinen eka flunssa. Me olemme H:n kanssa sairastelleet todella vähän, joten tällainen sitkeä flunssa laittaa olon aika huonoksi. 

Minkä ikäisenä teidän lapsenne ovat sairastelleet ensimmäisen kerran?

Hugon flunssan oireet alkoivat näkyä sunnuntaina 19. päivä. Pojalla nenä vuoti kirkasta räkää ja arvasin heti, että flunssa on iskemässä. Hugo oli myös itkuinen ja todella lyhyt pinnainen. Iltasella räkää tulikin jo todella paljon ja vauvaa yskitti kovasti. Onneksi Hugolla ei ole ollut ollenkaan kuumetta, mutta limaisuus ja ikävä yskä ovat vaivanneet poikaa. Päivä- sekä yöunet ovat olleet aika rikkonaiset, kun flunssainen olo vaivaa. Melkein kaikki unet Hugo onkin nukkunut meidän välissämme. Minä sairastuinkin flunssaan sitten seuraavana päivänä.

Kipeää lasta on valtavan työläs hoitaa, kun itsellä on tukkoinen ja väsynyt olo. Eräs ilta, kun H oli kokouksessa, hoidin minä Hugoa kotona yksin. Vaipan vaihdon aikana tuntui, että pyörryn siihen paikkaan. Hugo vetäisi minua silloin myös hiuksista ja meinasin alkaa itkemään. Minulla on todella alhainen kipukynnys sairaana. Mittasin vaipanvaihdon jälkeen kuumeeni ja se oli 38,6'C. Onneksi H tuli pian kotiin ja annoinkin samantien Hugon hänelle ja menin itse levähtämään. Seuraavana päivänä sairastui sitten mies itsekin. 

vauva 6kk flunssa
Kipeä pieni vauva
Vaikka Hugo on ollut melko kiukkuinen ja itkuinen, kuvittelin hänen olevan kipeänä vielä kärttyisempi. Hugo naureskelee ja leikkii kovasti, mutta on hän normaalia väsyneempi ja nuhruinen. Iltaisin väsy tulee paljon aikaisemmin ja kovemmin kuin ennen ja silloin ollaankin aika känkkäränkkä. 

Ruokahalu Hugolla on ollut hieman huonompi kuin aikaisemmin. Soseita hän syö noin puolet entisestä määrästä, mutta puuro kelpaa melkein yhtä hyvin kuin aina ennenkin. Sen sijaan maitoa on juotu nyt kovasti. Pääasia kuitenkin on, että lapsi jotakin täytettä sinne massuun saa ja tietysti nesteytyksestä pitää huolehtia kun kyseessä on kipeä vauva!

Korvat eivät tunnu Hugolla olevan kipeät, ei hän ainakaan niitä arista vaikka vähän korvalehdestä vetäisi hellästi tai painelisi korvan takaa. Toivotaan nyt, että flunssa menisi pian ohi ja vältyttäisi siltä korvatulehdukselta. Nyt on menossa siis viides päivä flunssaisena ja Hugo on selvästi tervehtymään päin. Hän on paljon iloisempi ja reippaampi, ei ole enää niin räkäinen eikä yskäkään vaivaa pientä enää niin paljoa. 

Pienen karhunpojan flunssan hoidossa meille ovat olleet aivan ehdottoman tärkeitä pilkottu sipuli nilkkasukassa ja ilmankostutin. Pilkomme joka ilta sipulia sekä valkosipulia ja laitamme ne tuollaiseen ohueen sukkaan. Sukka sitten roikkumaan pinnasänkyyn Hugon lähelle. Kyllä vain pysyy nenä paljon paremmin auki! Oleme myös laittaneet sängyn jalkojen alle kirjoja, jotta toinen pääty nousisi kunnolla ylemmäs. Lisäksi meillä on täällä kotona koneellinen ilmastointi jonka vuoksi huoneilma on melko kuiva, joten flunssaiselle vauvalle on hyväksi kosteampi ilma ja sen saakin näppärästi tuolla ilmankostuttajalla. Se meillä onkin melkein koko ajan päällä. Olemme myös käyneet suihkussa höyryttelemässä ja sen jälkeen limaa onkin tullut aivan hirveät määrät! Mihin ihmeeseen se kaikki räkä noin pienessä ihmisessä mahtuu?

Pilkottu sipuli pitää vauvan hengitystiet flunssassa auki sekä lievittää yskää. Ilmankostutin pitää huonekosteuden sopivana!

Ollaan me haettu myös apteekista vähän apuja pojan oloon. Physiomer Baby- suihke on ollut aivan huippu tuote! Se puhdistaa ja avaa tukkoisen nenän. Se pistää liman liikkeelle, joka on sitten helppo imeä tuolla niistimellä. Hugolla on pysynyt kauan nenä auki näiden avulla! Lisäksi varalla on aina kotona suppoja, jos sattuu tarvitsemaan. Parina yönä olen pojalle supon laittanut, kun on ollut kipeän oloinen. Muuten on pärjännyt hyvin ilmankin.

 Physiomer Baby- suihkeen laittaminen on aina onnistunut näppärästä, mutta tuon imuniistimen käyttö vaatii H:n viihdyttämään Hugoa ja minä sitten olen tämän aparaatin käyttäjänä. Hugo ei tykkää ollenkaan, kun räkää imetään, mutta kun hän keskittyy iskän höpöttelyyn niin homma sujuu helpommin. Välillä Hugo on ihan tyytyväinen, kun räkää imetään mutta toisinaan hän parahtaa aika kovaan itkuun. Nämä itkukohtaukset tulevat vain väsyneenä. Eihän se varmastikaan mitenkään kivalta tunnu, mutta tärkeää onkin saada kaikki räkä mahdollisimman hyvin pois jotta voitaisiin paremmin välttyä korvatulehduksilta.

Mitkä hoitokeinot teillä ovat auttaneet flunssaisen lapsen hoidossa?

Physiomer baby , panadol suppo, imuniistin vauvoille, vauvan flunssan hoito
Pikkupotilaan flunssan hoitoon
Sairaan lapsen hoitaminen on aika työlästä, kun on itsekin kipeä. Nukkuminen on tosi katkonaista, paljon pitää sylitellä, heijailla ja paijailla. Ruokailussa pitää yrittää olla reipas ja viihdyttää, jotta toiselle maistuisi sapuska. Sitten on tietysti nämä "hoitotoimenpiteet", jotka pitää tehdä. Minusta on kuitenkin ihanaa hoitaa omaa pikkuistani ja äidinvaistoni ovat kyllä niin valloillaan nyt. Omaa rakasta poikaa tulee nyt huolehdittua niin paljon ja helliteltyä, jotta hänen olonsa olisi parempi. Itsellä meinaa vaan välillä olla pää niin pökkyrässä tämän oman kuumeilun takia, että jaksaminen on aika nollassa.

Viime päivinä meillä ollaan otettukin aivan rennosti. Aamuisin ollaan katseltu koko perhe muumeja ja päivisin olemme leikkineet paljon Hugon kanssa. Nyt ollaan myös luettu paljon Hugolle lastensatuja, kun hän ei ole niin vauhdikkaana menossa joka paikkaan kuin normaalisti.  Olemme myös nukkuneet ihania päiväunia samassa sängyssä, Hugo meidän välissämme, minun peiton alla :)

Onneksi nyt näyttäisi siltä, että tämä flunssa on pian selätetty ainakin Hugon osalta. Ehkä jossakin välissä minäkin ehtisin parantumaan. Ainakin teetä on mennyt nyt extrapaljon sekä kurkkupastilleja. Kipeästä kurkusta huolimatta olen yrittänyt laulaa Hugolle joka nukutuksessa, kun se on meillä ollut tapana ja selkeästi Hugolle tärkeä juttu. 

Nyt tämä mamma lähtee teekupposen kanssa peiton alle levähtämään, kun pieni Hugokin nukkuu. 

Onkos siellä muita perheitä flunssan kourissa tällä hetkellä? 

2 kommenttia:

  1. Meillä on tytöllä nenä vuotanut kirkasta aina kun hammas on puhjennut. "Oikeaa" flunssaa ei vielä ole onneksi ollut, nyt ikää 1v3kk. Itse en ole sairastellut 4,5v mutta mies on pari kunnon flunssaa tässä kerennyt sairastaa eli ilmeisesti typyllä on minun vastustuskyky, vaikka lapsi raukka onkin korvikkeella kasvanut ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vautsi, hyvään ikään on tyttö päässyt ilman sairastelua. Mekin ollaan käyty jos jonkinmoisessa "pöpöpesässä" Hugon kanssa ja tähän asti on selvinnyt flunssatta, joten ilmeisen hyvä vastustuskyky on meidänkin pojalla vaikka minäkin vastuuton äiti olen poikani korvikkeella kasvattanut, vieläpä maidottomalla sellaisella ;)

      Poista