maanantai 28. heinäkuuta 2014

Vauvanvaatekriisi - Löytyykö enää sopivan kokoisia kaapista?

No ei nyt sentään ihan kaikki vauvanvaatteet ole meillä vielä liian pieniä, mutta kriisi on kuitenkin. Helteitä on riittänyt ja pojalla ei ole pariin viikkon ollut suurimmaksi osaksi kuin vaippa päällä, muuten pieni hikoilee aivan älyttömästi. Helteiden aikana vaatteita on mennyt aivan hirveä määrä pieneksi. Tiesin, että vaatelaatikossa on päivittämistä; muutamia pieniä pois ja toisesta kaapista siirrän sitten isompia tilalle. Otin sitten eilen tuumasta toimeen ja yllätyin pieneksi käyneiden vaatteiden määrästä!

vauvanvaatteet


vauvanvaatteet
Hugon pieneksi käyneitä vaatteita

Olenhan minä jo aikaisemmin joutunut muutaman bodyn ja housuja nakkaamaan laatikkoon, kun ovat pieneksi käyneet, mutta siis reilun kahden viikon aikana nämä kaikki ovat menneet pieneksi! Paitsi tuo yksi vaalea villapuku meni jo aikoja sitten pieneksi, mutta löytyi vielä Hugon vaatelipastosta. Aivan valtava määrä minun mielestä pienessä ajassa. Bodyt ovat suurimmaksi osaksi käyneet liian lyhyiksi ja kiristävät. Osassa bodyista hartiat ottavat kiinni. Potkuhousut ahdistavat myös hartiasta, kun ovat käyneet lyhyiksi. Joitakin vyötäröstä ja lahkeista isoja puolipotkuhousuja on pitänyt laittaa pois sen takia, kun housujen "sukkaosa" on liian pieni meidän ison ukkelin isoon jalkaan! Potkupukujakin on muutama kappale mennyt pieneksi. Noiden vaatteiden lisäksi vaaleansininen pupuvanupuku sekä vaaleanpunainen vanupuku, jossa oli myös pupun kuvia, meni pieneksi.

En ole ostanut Hugolle kuin muutamia vaatteita kirpputoreilta ja yhden muumibodyn kaupasta, kaikki muut olemme saaneet lahjaksi. Voin vain mielessäni pyöritellä summia, joita meillä olisi uponnut noihin, nyt jo pieneksi jääneisiin vaatteisiin, jos olisimme ne kaikki itse ostaneet ja vieläpä uutena. Vauvanvaatteet ovat kyllä yllättävän kalliita! Itse en kyllä henkilökohtaisesti oikein ymmärrä pikkuvauvoille ostettavan kalliita merkkivaatteita, jotka käyvät todella pian pieniksi. Hugon ollessa isompi poika, ostan varmasti hänelle jotakin merkkivaatteita mutta vauva-ajan kyllä koen hyväksi edullisemmat vaatteet ja kirpputorit. Kirppareilta saa ihan uusiakin vaatteita parin euron hintaan. Vaatteissa on monesti vielä hintalaputkin paikallaan :) Mutta jokainen tietysti tyylillään! Onhan ne merkkivaatteet vain kauniita ja olen minä niitä itsekin kuolannut. Sitten on vain pitänyt ottaa järki käteen, enhän minä niitä vauvanvaatteita itselleni osta vaan pojalleni. Suosin kestäviä ja mukavan tuntuisia vaatteita ja miellellään vaaleita, jotta ne voi pestä kuumassa pesuohjelmassa pyykkikoneessa.

Jälkikäteen voin sanoa, että pieniä 44-50cm vaatteita ei kyllä kannata hirveitä määriä hamstrata etukäteen. Sitten jos vauva syntyy kovin pienenä, niin voihan sitä jälkikäteen parit vaatteet käydä ostamassa, samalla kun käväsee vaikkapa ruokakaupassa. Itse huolehdin hirveästi etukäteen Hugon vaatemäärästä, että onko meillä tarpeeksi kaikkea. Minusta tuntui, että meillä oli hirveän vähän sisävaatteita ja välipukuja oli paljon! Äitini antoikin meille noita pikkuisia vaatteita melko satsin ja minähän olin tyytyväinen. Meillä oli siis suuri todennäköisyys, että poika syntyy ennenaikaisena joten mietin kovastikin noita keskosvaatteita. Kuitenkin meillä oli todella paljon vähemmän vauvanvaatteita kuin monilla muilla!

Hugo syntyi kolmisen viikkoa ennen laskettua aikaa, 47 senttisenä, hoikkana poikana. 44cm bodyt menivät kuitenkin pari viikkoa, mutta niitä oli todella hankala pukea, toisin kuin 50 senttisiä. Olin itse vielä niin kömpelö pukemaan vauvaa, joten oli paljon helpompaa pukea hänet hieman väljempiin vaatteisiin. 50 senttiset vaatteet menivät meillä noin kuukauden. Housut kävivät nopeammin lyhyiksi, mutta bodyt menivät pitempään.

Kaikista pisimpään olemme käyttäneet vaatekokoa 56. Niitä puimme pojalle päälle jo, kun hän oli ihan vastasyntynyt. Olihan ne vähän isohkoja, mutta eivät kuitenkaan hankalan isoja, mielestäni ihan hyviä. Pian kuitenkin Hugo sai massaa luidensa ympärille ja kasvoi pituutta, jolloin 56 senttiset olivat oikein hyviä. Hm:ltä ostetut 56 senttiset menivät todella pian ahtaiksi, mutta Tutan ja Cirafin 56 senttiset menivät vielä pojan täyttäessä kolme kuukautta.

Hugon ollessa parin kuukauden ikäinen, siirryimme käyttämään joiltakin merkeiltä kokoa 62cm. Näitä olivat mm. Hm:n vaatteet, Seppälän sekä Lindexin vaatteet. Tutan ja Cirafin vaatteet olivat vielä aivan liian suuria. Kolmen kuukauden ikäisenä nämän Hm:n ja muiden merkkien 62cm vaatteet olivat jo pieniä, toisin kuin Tutan ja Cirafin vaatteet olivat sopivia. Ehkä hieman löysähköjä, mutta helppo pukea ja vauvalle mukavan väljähköt. 

Helteiden aikana meillä on siis menneet pieniksi jo nämä Tutan ja Cirafinkin 62 senttiset vaatteet ja on aika siirtyä kokoon 68cm.  Muutama 62 senttinen tuolta vielä käytöstä löytyy, mutta aikalailla ollaan jo 68 senttisiä käytetty. Tässä tulee meillä se ongelma. Poika on siis pitkä, joten nämä 68 senttiset ovat pituuden puolesta ihan hyviä mutta ovat melko säkkimäisiä. Meidän siis varmaan pitäisi ostaa nyt niitä Hm:n, Lindexin ja Seppälän 68cm vaatteita, jotta pojalla olisi juuri sopivat vaatteet. No, me taidetaan kuitenki jättää ne ostamatta vaikka haluaisinkin, koska Hugo tuntuu kasvavan nyt niin vauhdilla että pian nuo 68cm vaatteet ovat varmaankin jo ihan sopivan kokoisia. 

Vauvanvaatteita meillä siis loppujen lopuksi on kuitenkin ihan liikaa...Tai siis oli. Jälkikäteen ajateltuna emme olisi tarvinneet kuin muutaman kokonaisuuden 50 senttisiä, eniten 56 senttisiä ja 62 senttisiä taas muutama. Pyykkikone kuitenkin pesee meillä vähintään joka kolmas päivä, eikä poika ole ollut kova sotkemaan vaatteitaan. Aina on Hugolla ollut puhtaat vaatteet päällä, eikä koskaan ole tuntunut että vaatteita ei olisi. Suurin osa vaatteista on edelleen todella hyväkuntoisia, kun en vain ehtinyt niitä käyttämään. Tietyt vaatteet muodostuivat lemppareiksi ja helpoimmiksi käyttää, joten paljon jäi hyviä vaatteita hyvin vähälle käytölle. Se jotenkin harmittaa, vaikka niihin ei ole omaa rahaa mennytkään. Olen aina ollut sellainen, että vaatteet pitää käyttää kunnolla loppuun ja harkiten ostaa uusia. 

Eniten kuitenkin harmittaa, kun meiltä löytyi niin paljon 50cm sekä 56 senttisiä välipukuja, kuten fleecejä, villapukuja ja vanupukuja. Syksyksi meillä ei ole yhtään paksumpaa pukua Hugolle, koska seuraava koko on muistaakseni 74cm ja se on aivan liian iso! Jotakin vanupukua täytyy siis lähteä hankkimaan. Noista pieneksi menneistä välipuvuista jäi muutama ihan kokonaan käyttämättä ja se harmittaa kovasti. No, joku muu pikkuinen saa niistä hyvät vaatteet vielä itselleen! :) 

Tietysti riippuu ihan vuodenajasta milloin vauva syntyy, mutta meidän maaliskuun lopun vauvalle riitti yksi villapuku, sekä yksi vanupuku. Lisäksi meillä oli kuukauden verran toppahaalari käytössä, joka vielä hyvällä tuurilla menee ensi syksynäkin. Yhtä fleecepukua käytimme kesäkuun alussa, kun oli muutaman päivän kylmä ilma. Mutta hyvin vähällä pärjättiin!

Loppujen lopuksi tuntuu, ettemme oikeasti tarvisi kuin ihan muutaman vaatteen joita sitten käyttäisimme oikein kunnolla. Kotiin on hyvä olla ns. rönttökamppeet, joita kulutetaan oikein olan takaa. Kaupungille ja kyläreissuille on sitten hyvä olla parit siistimmät kokonaisuudet :) 

Onhan tietysti vauvoja, jotka puklailee paljon tai joillakin ei vain tahdo vaippa pitää ja silloin on hyvä olla useammat vaatteet käytettävissä. Itse kuitenkin voin kaiken kaikkiaan sanoa odottavalle äidille, joka pohtii vauvanvaatehankintoja: välipuku ja / tai haalari 56-62cm, Bodyja ja housuja pari-kolme kokonaisuutta 50cm (tarvittaessa), viitisen kokonaisuutta 56cm ja 62cm vaatteita myös muutamat. Etukäteen ei kannata hirveää määrää vaatteita hamstrata, sillä käytössä sitten kyllä huomaa että minkälaisia vaatteita on mukava pukea ja pitää vauvallaan ja kuinka nopeasti se vauva kasvaa vaatekoosta ulos! Vauvan synnyttyä on sitten helppo täydentää pienen vaatekaappia :)

Meillä suurimmassa käytössä ovat olleet bodyt ja housut, joissa on jalkaterät eli puolipotkuhousut. Sukat ovat melko hankala saada pysymään vauvan jalassa, mutta Hm:n sukat ovat meillä pysyneeet hyvin! Lisäksi potkupukuja ollaan jonkin verran käytetty. Paidat ja potkuhousut ovat meillä jääneet melkeinpä käyttämättä. Minusta potkuhousuja on hirveän hankala pukea vauvalle tai sitten olen vain kömpelö. Muutenkin ne alkavat hyvin nopeasti painamaan Hugoa hartioista, kun housut jäävät lyhyiksi. Pikkuhousuja ollaan myös käytetty jonkin verran nyt kesällä, vaipan päällä, kun ei muuta vaatetta ole voinut kuumuuden takia päälle pukea.

Hugon ollessa ihan pikkuinen, hänellä oli ulkona yllään sisävaatteiden lisäksi villapuku ja paksu toppahaalari. Lisäksi poika oli vaunuissa makuupussin sisällä. Tietysti jalkoissa oli sukat ja villasukat tai töppöset ja käsissä ohuet tumput ja villalapaset. Siitä sitten pikkuhiljaa aloimme ilmojen lämmetessä vähentämään kerroksia ja jossakin vaiheessa villapuku vaihettiin vanupukuun. Villapuku alkoi olla liian kuuma, mutta vanupuku sopiva. Vanupuvun jälkeen käyttöön tuli ohut fleecepuku, joka hengitti mukavasti eikä ollut lainkaan kuuma. Kesällä sitten vaunutellaan joko sisävaatteissa, pelkässä bodyssa tai nyt sitten kuumilla ilmoilla ihan vain vaippasillaan. Auringolta on kuitenkin tärkeää suojata lapsi, joten vaunuihin kannattaa saada varjoa ja vauvan ulkoillessa vanhemman sylissä, on hyvä olla päässä vaikka lierihattu joka suojaa myös silmiä. Onhan vauvoille aurinkolasejakin, ne ovat meillä vielä hankkimatta!

Vauvanvaatteet


Vaikka täällä taas kuumeisesti pohditaan Hugon seuraavia vaatteita, niin ei meillä sentään ole vielä ihan kaikki vaatteet loppuneet. Varastohuoneen kaapista siirsin pari pinkkaa, vielä isohkoja vaatteita Hugon lipaston laatikkoon. Mutta eivät nuokaan vaatteet enää kauaa mene, kohta pitää taas olla tekemässä inventaariota! Välillä kyllä meinaa haikeus iskeä, kun katsoo pieniä bodyja, joihin Hugo vielä vähän aikaa sitten mahtui ja nyt ne pitää pakata pahvilaatikkoon. Olen muuten viikannut Hugon vaatteet kokojärjestykseen, sekä niin että bodyjen ja housujen pinkat menevät värijärjestyksessä. Eli kuten kuvasta huomaa; keltainen body pinkan päälimmäisenä, keltaiset housut pinkan päälimmäisenä. Harmaa viidakoneläimet- kuosinen body pinkan päälimmäisenä ja harmaat, bodyyn sopivat housut, toisen housupinkan päälimmäisenä. Kätevää, H:llakin on helppo löytää Hugolle sopivat vaatteet! ;)

Minkälaisia vaatteita teillä tykätään käyttää? Entä miltä merkiltä?

MUISTAKAAHAN JOKAINEN LUKIJA KÄYDÄ OSALLISTUMASSA BLOGINI MUUMIMUKI- ARVONTAAN TAI SYDÄNKAULAKORUN ARVONTAAN! LUKEKAAHAN SÄÄNNÖT HUOLELLA!  Linkki arvontaan!

4 kommenttia:

  1. Meillä einoo yhtään alle 52cm bodyja, mutta mietin juuri että niitä voi sitten pari hakea jos täältä tuleekin kovin pieni poitsu. Mekin ollaan suurin osa vaatteista saatu lahjaksi tms, uusia en ole ostanut kuin pari. Kirppareilta olöaan löydetty tosi paljon leluja, esim leikkimatto ja laulava koira, niissäkin säästettiin yhteensä noin 50e. Kirpparit on kannattavia kyllä!:)

    VastaaPoista
  2. Niitä 50senttisiä ei kyllä tosiaan etukäteen kannata hirveästi hankkia..Vauvoilla, jotka syntyvät 50senttisinä, ei ne mene kauaakaan aikaa.. Tai no sehän on ihan merkkikohtaista, kun nuo koot tuntuvat vähän vaihtelevan :) Jos siltä näyttää, että pieni tulee niin sitten tietysti hankkia mutta muuten ei :) Mulla tuli itselläni silloin rv 32 hirveä paniikki, kun jouduin sairaalaan ja Hugo meinasi syntyä ennen aikoja. Mulla ei ollut yhtään keskosvaatetta ja mietin että miten puen pojan 56senttisiin vaatteisiin.. Sehän hukkuisi niihin! No, äitini sitten pelasti ja toi pari 44cm settiä ja sitten niitä 50senttisiä.. 44senttiset ei tosiaan mennyt kuin pari viikkoa ja muutenkin oli mukava pukea vauva niihin pikkuisen isompiin 50senttisiin.. :)

    Kirpparit on kyllä mahtavia paikkoja! Tulee aina niin kiva fiilis, kun löytää jonkun hyvän löydön :)

    VastaaPoista
  3. Meidän 3kk poika puetaan name itin, kappahlin, lindexin ja hm:n vaatteisiin. Huomasin et etenkin hm vaatteet ovat pienikokoisia. 50cm vaatteita en ostanut laisinkaan, kaikki sanoivat ettei kannata :D poika syntyi 52cm ja käytössä olevat 56cm vaatteet olivat aluksi isoja, mutta nopeeta jäivät pieneksi :D Aloin myös arvostamaan bodyjä pukiessa sitä et pään saa näppärästi pääaukosta läpi. Nytten hankinkin vain bodeja missä on edessä nappeja, jolloin pääaukko on suurempi, ja täten poika ei hermostu pukiessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 50cm on kyllä niin tarvittaessa hankittava koko.. Meidän pienelle kirpulle ne menivät kuukauden ja jotkut vielä kahden kuukauden ikäisenäkin, mutta olivat jo melko pienet silloin. Tosin jos itse olisin pojallemme ekat vaatteet raskausaikana hankkinut, niin en olisi 50cm kokoisia edes ostanut, ellei olisi tarvinnut. Mutta lääkärit meinasivat, että pikkuisena syntyy, niin äiti sitten hössötti ja hankki ne.. ;) 56cm bodyjen kaula-aukoista pikku-Hugon olkapäät tulivat koko ajan ulos ja poika jäi aivan kuin jumiin niihin..

      Bodyt ovat kyllä huippuvaatteita! Pysyvät paikallaan, pitävät vaipan kohdillaan, helppo pukea.... Body+housut ovat täällä suosikkiyhdistelmät :)

      Poista