torstai 12. joulukuuta 2013

Neuvolakäynti 2

raskaus, oppaat, neuvola
Vauva- lehdet, lomakkeita ja oppaita neuvolasta

Tänään tuntui siltä, ettei aamulla oikein mikään mene putkeen. Muistin kuitenkin onneksi herätä ajoissa, mutta muuten olikin sitten kaiken maailman pikkuista selkkausta. Suihkussa ollessani yhtäkkiä loppui veden tulo aivan kokonaan. Onneksi olin lähestulkoon saanut itseni pestyä, mutta minulla oli muutama neulepaita samaan aikaan käsipesussa ja ne jäivät huuhtelematta.

Sitten tulin alakertaan ja H. oli keitellyt meille aamupuurot. En kysellyt häneltä mitään, että oliko laittanut puuroon jo suolan niin siihen meni sitten kaksin kertainen annos suolaa. Maistui aivan hirveälle, joten se puuro jäi syömättä. Onnistuin vielä kaiken säätämisen lisäksi sotkemaan puhtaan paitani leipiä tehdessä. Tänä aamuna taisin hössöttää vähän liikaa :)

Ulkona oli aivan hirveän liukasta, joten varasimme puoli tuntia kävelymatkaan neuvolaan, vaikka matkaa ei ole kuin reilu kilometri. Neuvolassa oli taas meitä vastassa tuttu iloinen ja rempseä neuvolan täti. Aluksi täytimme minun sekä H:n tiedot koneelle kokonaan ja hämmästeltiin hyvä tovi Hipun ultrakuvaa, kuinka hieno se onkaan. Sitten kävimme läpi meidän sairauksiamme, sukumme sairauksia, ruokailutottumuksiamme, harrastuksia ja neuvolan täti kyseli vähän kuinka huolehdin raskausaikana omasta kunnostani ja onko ruokavalio muuttunut. Kaikki käytiin aika päällisinpuolin läpi ja kirjattiin tiedot koneelle. Kerroin myös hänelle kohta vuoden olleesta kipeästä selästäni ja siitä kuinka kukaan lääkäri ei ota kipuani tosissaan. Kerroin, kuinka joskus H. joutuu kääntämään minut sängyssä, kun vaihdan kylkeä ja kuinka joskus jalka lähtee aivan täysin alta kun siitä voimat häviää yhtäkkiä. Neuvolan täti ottikin asian heti hoitaakseen ja alkoi selvitellä fysioterapeutilla käyntiä ja lääkärin tarkastusta. Hyvä jos saadaan tämä selkäkipu vähän hellittämään, kun raskaus varmastikin tulee vielä pahentamaan kipua. Kerroin hänelle myös toissapäiväisistä mahakivuistani ja hän oli vahvasti sitä mieltä, että kivut johtuvat kohdun kasvusta. Kuitenkin ohjeisti hieman lyhentämään kävelylenkkejä ja ottamaan rauhallisemmin. Lisäksi neuvolan täti ohjeisti minua käymään hammaslääkärissä, niin kuin kaikkien odottavien äitien olisi hyvä käydä sekä sokerirasituskokeeseen minun täytyy varata aika netissä heti ensi vuoden alkuun, koska suvussani on diabetestä. 


Seuraavaksi minulta otettiin hemoglobiiniarvot ja punnittiin. Paino ei ollut noussut ennen raskautta olevasta lukemasta kuin kolme kiloa. Sitten kuunneltiin sikiön sydänäänet ja jonkun aikaa neuvolan täti joutui hakemaan vauvaa masustani, kunnes vinkkasin Hipun viihtyvän oikealla puolella. Sieltähän ne voimakkaasti jyskyttävät sydänäänet löytyivätkin. Neuvolantäti mittasi vielä kohdun korkeuden ja tunnusteli vatsaani. Lopuksi annoin vielä pissänäytteen, joka oli puhdas. 

Sitten neuvolantäti alkoi latomaan pöydälle hirveän nivaskan vauvaoppaita; Yleinen opas raskaudesta ja vanhemmuuden ensihetkistä, odottavan perheen opas, opas vauvan odotukseen ja hoitoon, vihkonen, joka käsittelee raskausajan ravitsemusta ja liikuntaa sekä Vauvan odotus -kirjanen, jossa on toinen puoli luettavaksi isälle ja toinen äidille. Ehdin jo vähän vilkaista oppaita ja aika kattavilta ja mielenkiintoisilta vaikuttivat. Lisäksi saimme tältä vuodelta pari Vauva- lehteä. On meillä nyt ainakin iltalukemista :)

Lopuksi neuvolan täti kirjoitteli minulle vielä raskaustodistuksen, antoi pari kyselykaavaketta meidän elämäntilanteeseen ja menneisyyteen liittyen ja H:lle diabetes -arviointilomakkeen. Nämä lomakkeet täyttelemme ensi kerraksi valmiiksi ja käymme ne sitten läpi. Ensi kerralla neuvolassa käymme myös läpi kaikki rahahakemukset sekä äitiyspakkaushakemus KELA:lle. Seuraava neuvola meillä onkin 21.1.2014. Tässä välissä käymme vielä ultrassa ja sokerirasituskokeessa. Neuvolan täti soittelee minulle joku päivä vielä perhevalmennuksista, kunhan saa meidät laitettua johonkin ryhmään. Oli taas oikein mukava ja leppoisa käynti neuvolassa; meillä meni siellä n. tunti aikaa ja rupattelimme neuvolan tädin kanssa välillä ihan niitä näitä. Hän halusi kuulla kaiken näköistä meidän Aadastakin ja H:n mielenkiinnonkohteista. Muutenkin mielestämme neuvolassa otettiin hyvin huomioon myös tuleva isä!

raskaus, vanhemmuus, vauvan hoito, neuvola
Oppaita raskauteen, vanhemmuuteen ja vauvan hoitoon
Paljon on asioita, joita pitää tässä lyhyen ajan sisällä hoitaa, kun tämä raskaus on jo puolivälissä. Kaikki hoidettavat asiat pakkautuvat nyt näille viikoille ja Joulukin on tulossa, niin aikojakin on vaikea saada. Mutta alkaapahan nyt ainakin viimeistään raskaus konkretisoitua, kun on tätä asioiden hoitamista :) 

Lopuksi vielä vähän lukemia:

Rv. 21+2
Paino: 61kg (Ennen raskautta 58)
Pissa: Puhdas
Verenpaine: 113/74
Hemoglobiini: 114
Kohdunpohjan korkeus: 19cm



2 kommenttia:

  1. Hienoa, että masussa on kaikki kunnossa ja muutenkin vointi on hyvä. Sulla on sitten jo puolenvälin rajapyykkikin ohitettu ja ennen kuin huomaatkaan on täysiaikaisuuskin saavutettu ja alkaa syntymän odottelu. Koita nyt vähän höllentää tahtia, se on vaan fakta, ettei raskaana ollessaan kykene ihan kaikkeen samaan, mihin ennen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tuo oloa aina helpottaa, kun neuvolassa sanotaan että kaikki on ihan kunnossa ja vieläpä kuulee vauvan sydänäänet :) Täytyy nyt alkaa tarkemmin kuulosteleen omaa oloa, ettei vain tule mitään tuollaisia kipuja enää ennen kuin on niiden oikea aika. Jotenkin sitä ei vain meinaa huomata ottaa rennommin, kun tämä raskaus on ollut jotenkin niin huomaamaton ja helppo:)

      Minusta vähän tuntuu, että loppuaika menee hirveän nopeasti, kun tässä on nyt kaiken näköistä seulontaa ja tutkimusta edessä.. Vielä pitäs ehtiä katseleen vauvalle vaatteita ja tarvikkeitakin. Mutta eipähän ainakaan käy odottelu liian pitkäksi, kun enää vajaa puolet jäljellä ;)

      Poista