tiistai 3. joulukuuta 2013

Sikiön ensimmäiset liikkeet

Olen jo muutaman päivän ajan tuntenut pieniä kopsahduksia ja tökkäisyjä vatsassani. Ne ovat olleet vain pieniä hipaisuja, melkeinpä vain aavistuksia jostakin, ehkä jopa kuvitelmia? Ensimmäiset tällaiset tuntemukset laitoin sekaisen vatsan ja ilmavaivojen piikkiin, koska kuplinta oli hyvin saman tyylistä. 

Toissailtana makoilin sängyssä ja olin jo aivan unen rajamailla, mies nukkuikin jo. Yhtäkkiä vatsassa tuntui aivan valtava potku pari senttiä navan alapuolella. Ihan kuin joku olisi yrittänyt työntyä suoraan vatsastani läpi. Säikähdin ihan hirveästi, niin yhtäkkiä ja voimalla se monotus sieltä tuli. Huudahdin "Hui *kirosana*", ja mies oli saada sydänkohtauksen. Tästä ei voinut enää olla epäilystä, että mikä siellä möyrii. Seuraava potku oli tasan samaan kohtaan ja vielä kovemmalla voimalla. Tunsin kuinka vauva oikein liu'utti jalkaansa tai jotakin muuta ruumiinosaansa. Potkuja tuli vielä muutamia kovia ja säpsähdin joka kerralla, se oli todella outo tunne. Harvemmin minua kukaan on sisäpuolelta vatsaan tökkinyt... Ehkä olenkin nyt muutakin kuin vain pahat vatsanpurut ja vilkkaan mielikuvituksen omaava, hormoonien höperöittämä mamma. 

Sitten mieskin halusi kokeilla ja laittoi hellästi kätensä vatsani päälle. Odottelimme hiljaa, milloin Hippu potkaisisi, kunnes mies tunsi pikkuriikkisen liikkeen navan yläpuolella. Kunnon monotusta mies ei käteensä saanut. Kohta potkut loppuivatkin, pikkuinen taisi alkaa yöunille iltajumpan jälkeen.

Minä en saanutkaan heti unta, vaan valvoin melkein kolmeen asti odotellen potkuja. Aamuyöstä sain unen päästä kiinni, mutta ilmeisesti nukuin koko yön melko huonosti. Mieheni kertoikin aamulla, että olin vähä väliä säpsähdellyt ja kysellyt "mitä tapahtui?". Itse en muista mitään, mutta olen aina ollut kova uneksimaan; puhumaan, laulamaan ja kävelemään unissani. 

Potkuja on nyt tullut säännöllisesti ja ne eivät ole enää pieniä hapuiluja vaan osa on todella kovia monotuksia keskitettynä yhteen kohtaan. Navasta pari senttiä sivulle tai alaspäin ovat sikiön lempparipaikkoja, niihin se jystää monta monituista potkua. Eilen ruokaa laittaessa vauva potki vaikka kuinka kauan ja eilen illala taas nukkumaan mentäessä tuli muutama kovempi isku. Tälläkin hetkellä, kun kirjoittelen tätä, muistuttelee vauva vähäväliä itsestään potkimalla navan oikealle puolelle. Tuossa navan oikealla puolella se onkin viihtynyt niin kauan kuin muistan. Aamulla vatsa onkin ihan toispuoleinen, kun vauva köllöttelee oikealla puolella. Toivottavasti näihin monotuksiin tottuisi pian, ettei miehen tarvisi koko ajan säikkyä, että mitä oikein kiljahtelen. :) 

Onko muilla tottuminen sikiön liikkeisiin vaatinut totuttelua?  

Täällä sitä nyt odottellaan vielä entistä enemmän torstain ensimmäistä ultraäänitutkimusta. Alkaa jo jännittää, että moniko viikkoinen vauva siellä masussa asustaa, kun jo noin kovasti potkii ja liikkuu. Tämä ultra tuo meille vain entistä todellisemmaksi vauvan tulon ja ehkä jopa saamme jo tietää sukupuolen?  

Millä raskausviikolla sinä tunsit ensimmäistä kertaa sikiön liikkeet?

Sitten vielä toinen hämmennystä ja ihmetystä aiheuttanut asia on Aada. Meidän pieni beaglemme on alkanut ihan hölmöksi. Se kulkee mukanani joka paikkaan, vahtii jokaista tekemistäni ja jos mies vähänkin korottaa ääntään minun seurassani (vaikka ei olisi yhtään negatiiviseen sävyyn), juoksee Aada hirveällä vauhdilla mieheni luo ja tassuillaan raapii sitä ja pyytää keskittämään huomion häneen. Sitten Aada tulee minun vierelleni ja oikein painaa päätään minua vasten. Muutenkin Aadan käytös on viime päivinä ollut ennen näkemätöntä. Ilmeisesti koirakin voi vaistota raskauden? Onhan tuo meidän Aada itsekin kuuden lapsen äiti, joten eiköhän se nämä asiat tiedä ;)

Vauvamasu, raskausvatsa. alkuraskaus raskausviikko 20
Raskausmaha, Rv. 20
Seuraavan kerran tuleekin sitten kirjoitusta ensimmäisestä ultrasta. Sitten saadaan tänne blogiinkin vähän hahmotettua tätä kokonaistilaa, kun tiedämme millä raskausviikolla tarkalleen olen. Vieressä kuva tämän aamuisesta raskausvatsastani. Laitan kuvatekstiin meneillään olevan raskausviikon, kunhan saamme sen torstaina tietoon.

Monennellako raskausviikolla luulisit minun olevan? 



6 kommenttia:

  1. Mä oon huono miettiin viikkoja muutenkin saati et pitäisi yrittää arvata viikkojen määrä. Siitä että tunnet jo potkuja, voisin kuvitella sun olevan jo pidemmällä, esim viikoilla 15-18 tai jotain :-D Hmm. Itsellä poksahtaa huomenna rv16+0 mittariin mutta en tunne vielä ainakaan potkuja, tai en osaa tuntemuksiani potkuiksi vielä ajatella. En tiedä. Mahaakin pitää oikein korostaa jos haluaa että se näyttää raskausmahalta. Kai se on normaalia et ekassa raskaudessa maha kasvaa hitaammin. Pikkuhiljaa hyvä tulee :) Ps. Meidänkin beaglella ollut 6 penikkaa :D Ja miksei ne koirat voi jotenkin vaistota, olen kuullut siitä mutta omien koirien käytöksestä en huomaa erilaista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkihan on yksilöitä, toiset tuntevat potkut nopeammin kuin toiset, toisilla masu kasvaa nopeammin kuin toisilla. Minulla on vain paha nyt mennä kommentoimaan onko mun vauvamasu pieni, keskikokoinen vai iso, kun en viikoista tiedä. :) Mutta sen voin sanoa, että kun ekat kunnon potkut tulevat, niin et voi kyllä erehtyä.. Ainakin mulla sen verran hyvin tuntui, että aivan säpsähtelin..Tänäänkin Hippu on potkinut pitkin päivää silloin tällöin. Isoja potkuja tulee harvemmin, mutta sellaista pientä myllerrystä tuntuu aina kun itse rauhotun aloilleni. :) Se on vain erikoista, kun viikko sitten en tuntenut yhtään mitään ja nyt parina päivänä tuntunut jo aivan selviä potkuja...Äkkiä ne kehittyy :)

      Nii ja raskausmahasta vielä; täytyy olla tyytyväinen että se on vielä pieni ja kompakti, loppuvaiheessa saattaa olla jo vähän tukalaa ja hankalaa. :) Laitahan muuten joskus blogiisi teidän beaglesta kuvia ;)

      Poista
  2. Veikkaan rv16-19 sulle. Itse tunsin pelkkää kuplintaa vielä rv16, sit parin viikon sisään ne muuttu jo kunnon tuntemuksiksi, jotka tuns jo kädellä. Nyt menossa 27+3 :) onnea odotukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooi, sulla onkin jo pitkällä odotus.. Onnea sinulle raskauden loppupuolelle! :) Olenkin lueskellut muiden kokemuksia noista ekoista potkuista ja niiden ajankohdista, itsekin miettinyt että rv.16+ olisi ihan mahdollinen. No, kohta loppuu arvailu ja pääsee ihan itse näkemään ;)

      Poista
  3. Täällä tuntui ekat hipaisut joskus rv17+. Nyt tuntuu joka päivä ja selkeesti potkut ja näkyy läpikin (20+6). Hitaasti hyvä tulee. :) Ja niihin alkaa pikkuhiljaa tottumaankin, vaikka keskellä yötä tulevatkin ja herättävät! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Potkut tuntuvat kyllä huikeilta näin alkuun, aivan säikäyttävät vielä.. ;) Mutta ihanaahan se on tuntea pikkuisen liikkeet. Tämän päiväisen ultratutkimuksen mukaan olisin viikoilla 20+2, joten meillähän on lasketut ajat ihan lähekkäin :)

      Onnea odotukseen!

      Poista